Svenska Jägareförbundet

Meny

Landet runt

Mikael Bengtsson är ny jaktvårdskonsulent i Skåne. Foto: privat

Ny jaktvårdskonsulent i Skåne

SKÅNE Den 1 maj började Mikael Bengtsson som jaktvårdskonsulent i Skåne, baserad på kontoret i Kristianstad. Här berättar han lite mer om sig själv.

2023-06-20

Jag heter Mikael Bengtsson och jobbar sedan 1 maj halvtid som jaktvårdskonsulent i Skåne.

Min hemvist är Åstorps kommun vid Söderåsen i nordvästra Skåne. Där är jag också uppväxt på en gård med skog och lantbruk. Jag bor själv med mina hundar, för närvarande tre tyska jaktterriers och två strävhåriga vorsteh.

Jag har en högskoleutbildning som landskapsvetare med extra kurser i biologi och ekologi från åren 2014 till 2018. Efter det har jag jobbat fyra år som vilthandläggare på Länsstyrelsen Skåne, för att sedan bli anställd på en skjutbiograf där jag fortfarande jobbar kvar på halvtid.

Under höst och vinter blir det mycket jakt efter hjort och vildsvin med hundarna, och det är väl också den jaktform som jag uppskattar mest. Fältviltjakt är också väldigt trevligt liksom bra gömslejakt, inte minst efter kråkfågel. Det har genom åren också blivit ett antal resor till Vilhelminafjällen där jag jagat fågel med hundarna.

För mig blir det roligt och intressant att återigen jobba med viltfrågor, något jag saknat sedan tiden på Länsstyrelsen. Det ska också bli trevligt att möta och jobba tillsammans förtroendevalda och andra intresserade jägare i länet.

Jag kommer främst jobba med viltövervakning, där vi i Skåne har stor förbättringspotential. Andra delar är adaptiv klövviltförvaltning och rovdjursinformation.

Det som jag kanske brinner mest för inom jakt och vilt är nog arbetet med biotopförbättringar, såväl i skogen som i jordbrukslandskapet. Viktigast är ett viltanpassat skogs- och lantbruk, men det kan också handla om rena foderskapande åtgärder, skapande av viltvatten eller skydd för fältviltet i det öppna landskapet. Lyckas vi med det har vi inte bara skapat marker som i sig själv bär mer vilt utan också marker som är mer tåliga mot viltskador.

Vi ses framöver!

 

Vänliga hälsningar,

Mikael Bengtsson

Tillbaka till överblick