Svenska Jägareförbundet

Meny

Landet runt

Med bara några retfulla minuter kvar gick räven i gryt för Schillerstövaren JaktChamp’s Daisy. Nya tag och fina resultat gav ändå en tredjeplats för henne och matte Annette Ripheden. Foto: Isabel Mena-Berlin

Ölandsrävar satte stövarna på prov

För tredje gången har Ölandsräven – elitklassprovet på räv för stövare, gått av stapeln. Öns rävar visade varför en resa till Öland alltid är en bra idé, oavsett tid på året.

Resan från Hälsingland till Öland gav resultat! Vinnare av Ölandsräven 2024 blev Axel Wallberg med finska stövaren Storviltjägarens Sickan. Foto: Annette Ripheden

2024-01-15

Ölandsräven är ett särskilt elitklassprov på räv arrangerat av Smålands Stövarklubb. Även några platser i ett elitklassprov på hare görs tillgängliga på fina marker. Arrangemanget är nu inne på sitt tredje år och lockar långväga gäster. Bland årets deltagare fanns stövare ända från Ljusdal i Hälsingland, men även från närmare håll i södra Sverige.

Elitklassprovet avgörs över två dagar där varje dag bjuder på för hunden nya marker. För ett förstapris ska räven drivas i 90 minuter, därefter bryter domaren och hunden ska kallas in. Även lydnaden i det momentet bedöms. Domaren ska också se drevdjuret, helst två gånger.

Under jaktprovet skjuts inte rävarna, men i en jaktlig situation är skadeskjutning en möjlighet. Då har jägarna samma ansvar att genomföra eftersök som vid all annan jakt. Därför är grythundarna viktiga medverkare vid rävjakten med stövare och många stövarjägare har också en grythund hemma. Under Ölandsräven testas också grythundar i ett fint samarrangemang med grythundsklubben. Domarna noterade om en räv gått i gryt och stövarprovet nyttjades då även för grythundarna.

Öland bjöd på väldigt fint före under helgen – fruset med lite snö. Deltagarna samlades redan på fredagskvällen för utlottning av markerna. Ölandsjägarna drogs först så att de kunde byta mark om de råkade dra sina hemmamarker, provet ska vara likvärdigt för alla. I lottningen dras mark, domare och den nog så viktiga vägvisaren som kan marken och därför kan ge domare och ekipage viktig information under provets gång.

- I fjol stod hela Öland under vatten, men i år har vi fantastiska förutsättningar för ett bra resultat. Rävarna finns, nu är det upp till hundarna, sa Daniel Hultman från Smålands Stövarklubb när han hälsade alla välkomna.

Och rätt fick han. Årets Ölandsräv levererade fina drevtider och poäng. Öland visade en något kyligare, men nog så fascinerande, sida än den sommarturisterna ser. Efter två dagars prov stod det klart att resan från Hälsingland varit mödan värd. Axel Wallberg med finska stövaren Storviltjägarens Sickan stod som vinnare, medan andra- och tredjeplatserna kneps av Ölandshundar:  Hamiltonstövaren Malmbäckaren Dolly, ägare Tobias Knutsson, och Schillerstövaren JaktChamp’s Daisy, ägare Anders Karlsson och Annette Ripheden.

Ölandsräven har blivit ett etablerat och efterlängtat inslag i stövarjägarnas kalendrar och det finns all anledning att se fram emot Ölandsräven 2025.

Tillbaka till överblick