Svenska Jägareförbundet

Meny

Pressmeddelande

Intresset för jakt kommer troligen öka i höst, säger Anders Nilsson, bitr jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet. Foto: Madeleine Lewander

​Pandemin kan göra fler till jägare

Coronapandemin gör att vi ska träffas utomhus och hålla avstånd till varandra.
– Jakt är extra mycket rätt, just nu. Du lär dig mer om naturen, får uppleva spännande saker, samt får närproducerat hållbart och klimatsmart kött. Och du kan göra det trots en pågående pandemi,säger Anders Nilsson, biträdande riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.

2020-08-12

Ett bra tips är att följa med en jägare ut den 16 augusti - starten på jaktårtnär man får smyga på råbock i gryningen.

- Intresset för att börja jaga kommer troligen att öka i höst, säger Anders Nilsson.

Från flera håll har man konstaterat att naturen är räddningen för många svenskar i dessa coronatider. Golfen har haft sin bästa säsong på länge och fler än nånsin har vandrat, cyklat och upptäckt nya svenska pärlor. Och nu inför hösten gläds många åt att det går alldeles utmärkt att även jaga i coronatider. Svenska Jägareförbundet har gett ut några riktlinjer* som gör jakten till en utmärkt aktivitet när social distansering krävs.

– Jag tror fler kommer ta jägarexamen än tidigare. Intresset brukar öka när jaktsäsongen drar igång – som den gör för väldigt många de närmsta veckorna säger Anders Nilsson.

I fjol tog cirka 13000 jägarexamen. Med tanke på det ökande intresset för överlevnads och bushcraftkurser tror Anders att jägarexamens teoretiska del lockar många, där du får lära dig massor om vilda djur och hur jakten går till.

Jakt består mest av naturupplevelse. Flera nya forskningsstudier pekar på naturens positiva effekt på vår hälsa, att vistas i naturen gör oss helt enkelt friskare och mindre stressade. ”Svenskar är naturromantiska”, säger Fereshteh Ahmadi, professor i sociologi vid Högskolan i Gävle. Hennes studie visar hur viktig naturen är för svenskar när de drabbas av kris. Naturen har en annan betydelse än för många andra nationaliteter, säger hon. I maj, kom boken Naturen har blivit svenskarnas kyrka ut, av professor i religionshistoria David Thurfjell. Att vistas i naturen ger helt enkelt tröst på flera olika sätt och det blir särskilt aktuellt under den pågående coronapandemin när människor tvingas att isolera sig.

– Ett bra tips är också att följa med en jägare ut den 16 augusti. Då startar jaktåret för många av landets ca 300 000 jägare. Det är en fantastisk naturupplevelse att få gå upp i gryningen och smyga på råbock, avslutar Anders Nilsson.

Några jaktpremiärer:

16 augusti hornbärande rådjur

21 augusti brunbjörn

21 och 25 augusti (beroende på var i landet jakten sker) gräsand

25 augusti ripa, järpe, orre, tjäder

1 september skogs- och fälthare.

* Information till jaktlag infor hösten 2020 angående covid-19

Tillbaka till överblick