Svenska Jägareförbundet

Meny

Jakthund - Hem

Jaktlabrador närbild.

Det räcker med att hunden är på plats tio minuter efter en skadskjutning av fågel, konstaterar tingsrätten. Foto: Madeleine Lewander

Apportör efter tio minuter okej enligt tingsrätten

Det räcker med att hunden är på plats tio minuter efter en skadskjutning av fågel. Det konstaterar tingsrätten och friar en jaktarrangör vid sjön Tåkern i Östergötland.

2016-04-20

Jaktarrangören åtalades  för att inte ha följt jaktlagen beträffande kravet på apportör vid fågeljakt, rapporterar svenskjakt.se.

Åtalet gäller brott mot jaktlagen och jaktförordningen.

Enligt åtalet har han som ansvarig jaktledare begått brott när han inte sett till att det funnits apporterande hundar på de platser där gästjägarna hade placerats ut.

Rätten anser inte att arrangören brutit mot gällande regler. Han har gjort vad som krävs i paragraf 17 jaktlagstiftningen i och med att han haft med sig apporterande hund som kunde vara på plats inom sex–tio minuter efter skadskjutningen, menar tingsrätten.
Att jaktgästerna inte kontaktat jaktarrangören och begärt hjälp för att leta upp en skadskjuten fågel är inte jaktarrangörens fel, konstaterar tingsrätten.

Tillbaka till överblick