Svenska Jägareförbundet

Meny

Jakt

På söndag 8 oktober startar älgjakten i mellersta och södra Sverige. Samtidigt jobbar Svenska Jägareförbundet hårt för att bevara en sund älgstam. Foto: Madeleine Lewander

Älgjakten startar i vacklande stam

På söndag 8 oktober startar älgjakten i mellersta och södra Sverige. Samtidigt jobbar Svenska Jägareförbundet hårt för att bevara en sund älgstam. Idag finns det färre älgar än på över 40 år.
– Älgen är en nationalsymbol som vi ska vara rädda om – och jaga på klokt och hållbart sätt, säger Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.

2023-10-06

– Vi tycker skogarna är så stora att det ryms både älgar och skogsbruk. Men just nu har älgen det tufft. Det är många olika trender som samverkar och gör älgen extra utsatt. Fler än jägarna behöver se problemen, dialogen mellan jägare och markägare behöver bli bättre. Vi behöver helt enkelt skapa förutsättningar för en bra älgstam även i framtiden, säger Daniel Ligné.

Tidigt på söndag morgon samlas jaktlagen ute på landsbygden, med vältränade hundar, inskjutna bössor, varmt kaffe i termosen och smörgåsar i ryggsäcken. Älgjakten är så mycket mer än att fälla de älgar som finns tilldelade. Nu samlas hemvändarna, grannarna, olika generationer av kvinnor och män för att ge sig ut i skog och mark, umgås och uppleva spänningen med jakten.

– Älgjakten är en kulturtradition som blir allt viktigare när stad och landsbygd slits isär. Älgjakten är unik för Sverige och älgen är en resurs, en nationalsymbol och stommen i den svenska jakten. Dessutom ger den många goda, nyttiga och klimatsmarta måltider, så det är verkligen viktigt att vi nu står upp för älgstammen.

Tillbaka till överblick