Svenska Jägareförbundet

Meny

Skytte

Svenskt VM-guld. Foto: Privat

Svensk världsmästare i kulskytte

Helgen 16-18 september gick tredje världsmästerskapet i jaktkulskytte av stapeln i Italien.

Guldmedaljör Ulf Eden Kravik. Foto: Privat

2022-09-26

Sverige har aldrig deltagit tidigare på grund av pandemin på de två tidigare mästerskapen vilket fortfarande märktes av.

Det var ca 100 skyttar från olika nationer som gjorde upp i mästerskapet under två dagar.

Det sköts på mål från 50 m till 300 m, även rörliga mål ingick. Det rörliga skyttet var med slugs på löpande vildsvin på 50 m utan optiska riktmedel. Sedan var det stillastående på 100 och 200 m på viltfigurer.

Från Sverige deltog ett lag om fyra skyttar vilka var Ulf Eden Kravik, Emil Håkansson, Pierre Håkansson samt Michael Roos.

Det fanns inga resultatlistor under tävlingen varför skyttarna inte visste hur de låg till men efter sista dagens skytte kände de att det bör ha gått bra.

- Vi borde hamna på pallen, men vi trodde aldrig att vi skulle vinna lagtävlingen, vilket vi gjorde till de topprankade Italienarnas förtret, säger en strålande glad Ulf Edén Kravik.

Ulf vann dessutom individuellt den totala gevärsgrenen med god marginal till tvåan Emil Håkansson, så dubbelt svenskt i topp.

- Det var väldigt otippat, då detta skytte var mycket svårare än vi är vana vid. Men vi sköt jämnt och bra under hela tävlingen, säger Ulf.

Detta är Sveriges och Ulfs första VM-guld i denna gren, vilket är historiskt och enormt roligt.

Tillbaka till överblick