Svenska Jägareförbundet

Meny

Vilt

I Viltappen kan du lära dig mer om Sveriges vilda djur genom bilder, spår, spillning och läten.

Viltappen – ny design och nya funktioner

Sedan Viltappen släpptes 2012 har den haft över 200 000 nedladdningar.
– Den används flitigt som en informationskanal för naturintresserade människor i alla åldrar, säger Josefina Höglin, ansvarig Viltappen.

2023-03-22

Appen med vilda djur, bilder, spår och läten är omtyckt av många, inte minst bland förskolor och pedagoger. Här får användaren bra vägledning i mötet med svenska vilda däggdjur och fåglar. En bra guide som fyller en viktig funktion för alla som är nyfikna på vilt i skog och mark.

– Vi har länge velat ge appen en ansiktslyftning och nya moderna funktioner. Därför sökte vi pengar och fick projektstöd från Svenskt Friluftsliv för att kunna förnya Viltappen. Det har vi nu gjort till många användares glädje, säger Josefina Höglin.

Förutom en helt ny design har det lagts till fler bilder och uppdaterad information. Invasiva djurarter har dessutom en direkt rapporteringsmöjlighet.

– En ny kartfunktion ”Mina ställen” ger användarna möjlighet att märka ut och spara sina egna favoritplatser på en karta. Det kan vara ett svampställe, en bra grillplats, en bäverhydda du upptäckt eller något annat du vill kunna hitta tillbaka till i naturen, säger Josefina Höglin.

I Viltappen kan användaren få hjälp att identifiera spår och spillning. Det finns även länkar och information om allemansrätten, när hund behöver hållas kopplad, vilt i trafiken och jägarexamen.

– Jakttider är även bra att känna till, om man rör sig mycket ute i skog och mark under perioder då även jägare och jakthundar vistas där, säger Josefina Höglin.

Du som redan har appen installerad i din telefon behöver inte göra någonting, den uppdateras automatiskt till den nyare versionen. Men om du har inställningen i din telefon att du inte vill att appar ska uppdateras automatiskt så får du själv gå in i Appstore eller Google Play för att ladda ner den senaste versionen.

Tillbaka till överblick