Svenska Jägareförbundet

Meny

Jakthund - Hem

Hundar älskar att samarbeta med människan, det utvecklar dem och ger dem trygghet. Foto: Hans Berggren

Alla (jakt)hundars dag

Vad vore vi jägare utan våra härliga jakthundar och det speciella bandet mellan hundar och människor som funnits sedan urminnes tider. Jakt med lös hund klassas dessutom som ett immateriellt kulturarv i Sverige. Den 26 augusti hyllar vi våra fyrbenta vänner lite extra på internationella hunddagen.

2023-08-26

Familjemedlem, bästa vän, eftersöksspecialist – våra hundar är så mycket mer än bara jakthundar. Som sällskap på morgonpromenaden till förskola och jobb, lös på jakt i skog och mark eller nosandes i ett viltspår. I vått och torrt fortsätter den visa oss människor sin tillgivenhet. Med sin nos, skarpa förmåga och inte minst mod att uppfatta signaler långt ifrån vad vi människor kan ana, hjälper hunden oss i många situationer. Som till exempel vid viltolyckor där eftersökshunden hjälper oss att lösa farliga uppdrag efter vägar och förkorta viltets lidande - dygnet runt, alla dagar i veckan, året om.

– Jakthunden är ett av de viktigaste hjälpmedlen vi har i jakten och är huvudanledningen till varför många av oss jagar. Att få se glädjen i hunden, – när den får följa sina instinkter och sina framavlade egenskaper – är den största belöningen man kan få som hundägare, säger Magnus Rydholm, kommunikationschef Svenska Jägareförbundet.

Att ha möjligheten att ha hundar i sitt liv är fantastiskt, det kan nästan alla hundägare skriva under på. För även om man måste ta promenader i ösregn och kanske behöver städa och dammsuga lite oftare än andra så överväger fördelarna. 

– Att samarbeta med människan är något som hundar vill och uppskattar. Både hunden och människan är flockdjur som lär sig saker och utvecklas i samklang med andra. Löshundsjakten har varit viktig för människorna genom historien. Den har fått oss att avla fram hundraser som är specialiserade på att jaga vilt på olika sätt. Idag är det vi jägare som bär ansvaret för att hunden används på rätt sätt och att vi håller en hög jaktetik kopplat till hundanvändningen. Det är ett stort ansvar, men också en förmån eftersom det är så fantastiskt roligt att ha och jaga med hund, säger Magnus Rydholm.

Några saker du kanske inte visste om hundar:

  • Hundar har svettkörtlar i tassarna, vilket hjälper dem att reglera sin kroppstemperatur.
  • Varje hunds nosavtryck är unikt - precis som människans fingeravtryck.
  • Hundar har tre ögonlock: ett för att blinka, ett för att hålla ögat fuktigt och ett för att skydda ögat från skräp.
  • Hundens luktsinne är 40 gånger bättre än människans. Området med celler i hjärnan som identifierar olika lukter är mycket större hos hundar än hos människor.
  • Hundar har 18 muskler som styr deras öron. De kan enkelt ändra riktningen på öronen för att bättre höra ljud runt omkring. En hunds kroppsspråk uttrycks ofta genom öronen och det hjälper dem att kommunicera både med oss, och med andra hundar.
  • Det finns en myt kring att hundar är färgblinda och bara kan se svart och vitt. Det är inte sant, hundar kan se ett spektrum av färger. Blå och gula toner är tydligast för dem.
  • Att umgås, leka och kela med hundar är bra för kropp och själ. När vi klappar hunden utsöndras hormonet oxytocin, som minskar oro och stress.
Tillbaka till överblick