Svenska Jägareförbundet

Meny

Jakt

Gör dig redo, 16 augusti närmar sig snabbt.

6,5 tips för lyckad jakt på råbock

Vindriktningen är viktig – har du koll på den och är aningen tålmodig och förberedd, då kan smygjakt på råbock vara en av de mest spännande jaktformerna. Här är några tips som ger dig förutsättningar att lyckas bättre med augustijakten.

2023-08-08

1. Var förberedd – Arbetet inför jakten startar långt innan augusti. Spendera tid ute på marken alla delar av året och lär dig bockarnas beteende, mönster, revir och gångstråk. Kika till exempel efter träd som är fejade. Ska du smygjaga är det smart att gå över stigarna veckan innan och rensa dem från grenar och kvistar som annars riskerar att avslöja dig. Kika efter kulfång och annat i terrängen. All kunskap inför – gör att du senare kan välja rätt plats, placering och pass för att få bästa möjliga avslut. Då har du större chans att fälla din bock.

2. Vind – ta med en vanlig tändare eller tändstickor ut för att enkelt se hur vinden rör sig. Eller ha en liten påse mjöl i fickan. Genom att släppa en nypa i luften kan du enkelt kontrollera hur vinden blåser. Och skulle det duggregna finns fördelen att det oftast är vindstilla och då vågar sig bockarna ut på öppna fält där du kan få bra skottläge.

3. Skjutstöd – ger dig ett säkrare skott. Det finns flera bra varianter, alltifrån enbent till fyrbent, det är en smaksak vad man känner sig bekväm med. Träna innan så du vet vilken höjd du behöver i stående eller sittande läge. Bipods på ditt vapen är också ett bra stöd om du till exempel ligger på marken och spanar ner över ett fält eller hygge. Sitter du i ett jakttorn kan du istället ta stadigt och bra stöd mot kanterna. Alla sorters stöd är till stor hjälp.

4. Kamouflagekläder och tysta kängor – för att smälta in i naturen. Ett par mjuka gymnastikskor kan vara att föredra då det kan vara torrt i skog och mark i mitten av augusti. Du kan även använda dig av det klassiska knepet att ta av dig kängorna och smyga i strumplästen eller dra ett par sockor över kängorna. Men med de senaste veckornas väder kommer vi nog snarare att behöva gummistövlar för att ta oss ut... Handskar och keps är bra för att inte röja din placering, och du kan även dölja ditt ansikte med en scarf, tyg eller maskeringsfärg.

5. En handkikare är, förutom ett väl inskjutet vapen, det viktigaste redskapet. Du kan i god tid spana av ett område och göra dig en bedömning av vilken bock som är skjutbar eller inte. Har du dessutom en avståndsmätare blir det säkrare bedömning på vilka håll och avstånd du kan skjuta. Återigen påminner vi om att alltid vara noga med att kolla kulfång också.

6. Tränad eftersökshund – måste alltid finnas tillgänglig. Som jägare är du skyldig att före jakten se till att en tränad spårhund finns tillgänglig. Har du ingen egen ringer du en vän eller eftersöksjour och förvarnar att du ska ut och jaga.

6,5 Tålamod En tanke att ha med sig i bakhuvudet är att jakten inte behöver vara över bara för att du råkat skrämma bocken på flykten. Om den inte fått vittring av dig är chansen stor att den snabbt lugnar ner sig och håller sig kvar i närheten. Håll ut och njut av förberedelser, smygandet och spänningen innan skottet. Och kom ihåg att inte skjuta mer än vad marken bär. Bara för att något är lovligt så betyder det inte att man måste jaga. Det kan även vara en god idé att hålla efter räven denna tid på året, predatorjakt är också väldigt spännande. Sist men inte minst, ha tålamod.

 

Lär dig mer inför 16 augusti om rådjur och deras beteende här

Tillbaka till överblick