Svenska Jägareförbundet

Meny

Jakt

Det är lätt att göra allemansrätt. Ta en omväg ibland, elda säkert, plocka med ditt skräp hem och visa hänsyn när jakt pågår. Foto: Irina Belcikova/Mostphotos

Det är lätt att göra allemansrätt – även vid jakt

Vistas i skogen med hundar, plocka bär och svamp samt laga mat över öppen eld. Allt det och mycket mer kan vi göra tack vare allemansrätten. Det är en unik möjlighet som gör att vi kan röra oss fritt i naturen, med visst ansvar. Men vad gäller vid jakt?

2024-04-30

Genom att visa hänsyn till djur, natur, markägare och andra människor i naturen tar vi hand om och värnar allemansrätten. Om vi alla vet hur vi ska agera i naturen, i olika situationer, är det enkelt att göra rätt. Tillsammans tar vi ansvar och respekterar att andra också vill njuta av naturen. Det är lätt att göra allemansrätt.

Vid jakt
Vi välkomnar allmänheten i naturen även under jaktsäsong. Men besökare får inte medvetet störa jakten. Om någon stör jakten kan vi vänligt be dem att avlägsna sig. Genom att bemöta svampplockare, vandrare och andra på ett vänligt sätt och peka ut områden där ingen jakt pågår, så bidrar vi till att naturen blir en plats där alla kan känna sig välkomna. Läs mer här

Hund i skog och mark
1 mars–20 augusti håller vi hunden kopplad, då de vilda djuren har ungar. Genom detta visar vi så väl vilt och andra djur respekt. Jakthundarna släpper vi under jaktsäsong och vid jaktträning.

Ta en omväg ibland
Vi strövar fritt nästan överallt, i skogen, över berg, på stigar och grusvägar. Men vi passerar hus på lite avstånd så att de som bor där inte störs. Självklart tar även en omväg runt åkern och den nyplanterade skogen och håller avstånd till betande djur. Öppnar vi en grind så stänger vi den efter oss.

Fjällupplevelser
I alla områden där renskötsel bedrivs ger vi renarna lugn och ro – och låter dem vara ifred. Om en renflock drar sig undan har du kommit för nära. Vi visar extra hänsyn under renarnas kalvningstid april–juni.

Elda säkert
En brasa på utflykten är alltid trevligt. Vi använder fasta grillplatser, engångsgrill eller väljer grus eller sand som underlag för att minska brandrisken. Vi släcker elden helt och städar platsen efteråt. Är det eldningsförbud tar vi med matsäck som går att äta kall.

Lämna bara fotspår i naturen
Vi gör allemansrätt när vi samlar upp vårt skräp och matrester i en påse. Den tar vi med hem eller slänger i en papperskorg. Vi hjälper till att hålla naturen ren genom att även plocka upp annat skräp vi hittar.

Allemansrätten är ingen lag, men den är inskriven i Sveriges grundlag. Den välkomnar alla och den finns för dig som vill komma ut och umgås med vänner eller bara behöver andas i lugn och ro en stund. Oavsett aktivitet gör naturen gott.

Tillbaka till överblick