Jakttiderna är viktiga. Och arbetsgruppen vill därför få kännedom om vad jägarna tycker i ett antal viktiga frågor. Dessutom finns det möjlighet att komma med egna inspel om egentligen vad som helst. Foto: Jonas Eriksson
Enkät – hur vill du ha jakttiderna?
ENKÄTEN ÄR NU AVSLUTAD. TACK FÖR DITT BIDRAG.
Var sjätte år görs en stor översyn av jakttiderna. Naturvårdsverket tar då fram ett förslag, men det är regeringen som i slutändan beslutar.
Nu vill Svenska Jägareförbundet veta vad du tycker.
Fyll i enkäten och ge Jägareförbundet bra input inför jakttidsberedningen. Foto: Madeleine Lewander
Länk till enkäten>>
När jakttiderna ses över så innebär detta att situationen för alla jaktbara arter granskas. Hur ser stammen ut, vad säger senaste forskningen, orsakar den enskilda arten skador på grödor eller skog, hur många viltolyckor sker, hur många djur fälls årligen och en hel del annat utvärderas och ligger grund för Naturvårdsverkets förslag till nya jakttider.
Som stöd för sitt arbete finns en så kallad jakttidsberedning där representanter för olika organisationer ingår.
– Jägarorganisationer, Naturskyddsföreningen, Birdlife, LRF och skogsintressen ingår i arbetet, vilket innebär att det ofta finns helt skilda åsikter om jakttiderna, säger Anders Nilsson som är Svenska Jägareförbundets representant i jakttidsberedningen.
För att Svenska Jägareförbundet ska kunna ge bra input till beredningen har man bildat en intern arbetsgrupp som leds av förbundsstyrelseledamoten Linda Mattisson Olsson.
– Jakttiderna är viktiga. Och arbetsgruppen vill därför få kännedom om vad jägarna tycker i ett antal viktiga frågor. Därtill finns det möjlighet att komma med egna inspel om egentligen vad som helst, säger Anders Nilsson.
Enkäten är öppen att svara fram till 20 januari.
– Vi hoppas att många nyttjar möjligheten att komma med inspel så att Svenska Jägareförbundet – från norr till söder – i slutändan är överens om vilka förslag förbundet ska arbeta för, säger Anders Nilsson.
Översynen av jakttiderna – som trädde i kraft 2021 – var större och mer genomgripande än den nu planerade processen.
– Denna gång kommer man lägga fokus på de arter där det finns osäkerheter, exempelvis kring biologiska fakta. Dagens jakttider ska då finnas med som ett utgångläge för arbetet, säger Anders Nilsson.
Svenska Jägareförbundet arbetar inte bara för att jakttiderna ska baseras på fakta, etik, hänsyn till socioekonomiska och kulturella aspekter – de ska även i vissa fall ta hänsyn till regionala skillnader.
– Vi har regionala regler som är viktiga att bevara, exempelvis för kronviltet i Skåne och vårvinterjakten på ripa.
När Naturvårdsverkets förslag är färdigt överlämnas detta till regeringen.
– Förra gången skickade regeringen ut förslaget på remiss. Då fanns det möjlighet för alla intressen att hå åsikter på helheten. Detta var bra och vi förutsätter att regeringen gör likadant denna gång. Först därefter fattar regeringen sitt beslut, säger Anders Nilsson.
Länk till enkäten>>