bakgrund

Svenska Jägareförbundet

Tamdjur visserligen, men gott ändå. Foto: Janne Karlsson

På grillen

Ingredienser

Vilt eller tamkött

Ingredienser till marinad
Det finns hur många recept på marinad som helst men jag tycker att det kan räcka med vin, olja, ,örter, enbär, löksorter, känsla och fantasi

Ingredienser till glace/barbecuesåser
Glace och barbecuesåser används till att pensla maten du grillar eller steker. Detta för att få en vacker färg och god smak.

Jag brukar använda halva satsen till att pensla det jag grillar och andra hälften till sås, eventuellt utblandad med creamfraiche eller dylikt. Detta behöver inte heller vara så krångligt.

Honung, sweetchili blandat är kanongott.

Eller lite krångligare:

4 msk hoisinsås, 4 msk japansk soya, 2 msk sweetchilisås,
2 msk mörkt muscovadosock

Gör så här
Nu är det grillsäsong och jag tycker att vilt kött går bra att grilla . Man skall dock tänka på att det är ett magert kött som är lätt att få torrt . För att förhindra detta finns det en del trix och fix som man kan ta till hjälp. Man kan marinera köttet. När man marinerar så läggar man köttet i marinad under tid 1-3 dygn i kylskåp. Meningen är att marinaden skall tränga in i köttet och sätta smak, karaktär på det.

Blanda  alla ingredienser i en bunke och använd detta till att pensla på när ni  grillar  köttet.  En krydda som passar till marinader och glacer är färsk ingefära som man skalar och river.

Bara att blanda i!

Övriga tips
Ett annat knep är att grilla på indirekt värme det vill säga att kolen ligger i en hög vid sidan och köttet ligger inte ovanför på gallret utan bredvid på gallret  använd gärna lock. Tänk på att aldrig lägga kylskåpskallt kött på grollen utan låt det bli tempererat (rumstemperatur).

Lycka till !


  • Dela med e-mail
  • Skriv ut
2013-02-15 2021-02-27