Svenska Jägareförbundet

Meny

Drönarbild på skog. Foto: Mostphotos

Om digital viltövervakning

Den tekniska utvecklingen de senaste åren har gått i rasande fart och det har hänt mycket. 2018 blev viltkameror tillåtet, drönartekniken går i rasande fart och inte minst arbetet med Artificiell intelligens har bokstavligen exploderat senaste åren. Detta skapar helt nya förutsättningar att förbättra och effektivisera viltinventeringarna och ta de till helt nya nivåer.

Svenska Jägareförbundet har under några år nu drivit projektet digital viltövervakning, det är ett projekt som syftar till att nyttja framstegen inom tekniksektorn och applicera det på viltövervakningen och förvaltningen.

Digital viltövervakning innefattar flera olika projekt. Ett projekt är referensområden med viltkameror. Projektet är finansierat sedan 2023 med verksamhetsbidrag från viltvårdsfonden. Områdena styrs och administreras av jägareförbundet med målet att kunna ta fram metoder för att skatta tätheter, reproduktion och könsfördelning hos stor del av våra arter i Sverige. Projektet är ett pilotprojekt där metodiken nu arbetas fram och utvärderas tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet. Ett andra projekt som påbörjades i år är insamlingen av viltkamerabilder från jägare, även detta är ett pilotprojekt där vi inom utvalda områden med start 1 april kommer samla in bilder från viltkameraanvändare. Vi kommer sedan kunna kombinera referensområdena med jägarnas viltkameror. Referensområdena hjälper oss att mäta viltets täthet i mindre områden, medan jägarnas kameror, inom och utanför referensområdet, breddar perspektivet till större geografiska ytor. Denna metod kan med stor sannolikhet göra att vi framgent kan skatta klövviltsstammarnas storlek inom andra områden än referensområdena, vilket är avgörande för en hållbar viltförvaltning. 

Dessa två projekt kräver teknisk utveckling, både vad gäller system som kan hantera viltkameror, och avancerad AI som kan automatisera från insamlingen av bilderna till att de är redo för avancerade statistiska analyser. Lyckas vi skapa denna automatisering med AI som har hög precision så kan vi fånga upp förändringar tidigt och kanske även innan jakten faktiskt börjar. Jägareförbundet bygger därför, tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet, Viltbild.se vilket syftar till att vi ska kunna hantera detta dataflöde. Med hjälp av viltbild och den teknik som utvecklas finns även stora möjligheter att fånga upp mindre däggdjur, stora rovdjur, sjukdomar och invasiva arter. Du kan läsa mer om Viltbild här.


2021-08-26 2025-02-12
Bli medlem Logga in