Svenska Jägareförbundet

Meny

Hur mycket klövvilt finns det i Gävleborg, Jämtland och Norrbotten? Foto: Mostphotos. OBS! Bilden är ett montage.

Viltkamerainventering 2025 - Klövvilt

Har du en viltkamera och vill göra en insats för framtidens viltförvaltning? Under 2025 tar Svenska Jägareförbundet nästa stora steg i projektet Digital Viltövervakning. I tre utvalda områden inom Gävleborg, Jämtland och Norrbotten söker vi engagerade jägare som vill bidra med sina viltkamerabilder. Sätt ut din kamera vid en saltsten, viltväxel eller där du vet att viltet vistas och hjälp oss kartlägga viltstammarna. Inventeringsperioden pågår mellan 1 juni och 31 juli – dina bilder kan bli en nyckel till bättre viltförvaltning.

Sverige är ett hem för ett rikt djurliv, och som jägare har vi en lång tradition av att bevara och förvalta detta arv för kommande generationer. För att möta framtidens utmaningar i viltförvaltningen arbetar Svenska Jägareförbundet tillsammans med flera aktörer som Sveriges lantbruksuniversitet för att skapa ett nytt nationellt viltövervakningsprogram. Med hjälp av viltkameror – dina viltkameror – kan vi samla ovärderliga data om Sveriges viltstammar och deras utveckling för en mer hållbar och faktabaserad jakt och viltvård.

Använder du viltkameror inom något av de aktuella inventeringsområdena så kan du anmäla dig till projektet via formuläret. För att se vilka områden som omfattas av inventeringen så kan du scrolla ner. Formuläret hittar du här!

Syftet med projektet är att påbörja utvecklandet av en inventeringsmetod för klövvilt där data från referensområden kombineras med bilder från jägares viltkameror. Referensområdena hjälper oss att mäta viltets täthet i mindre områden, medan jägarnas bilder breddar perspektivet till större geografiska ytor. Denna metod kan med stor sannolikhet göra att vi framgent kan skatta klövviltsstammarnas storlek inom andra områden än referensområdena, vilket är avgörande för en hållbar viltförvaltning. Resultatet från dessa inventeringar kommer redovisas under 2026.

Din roll i projektet

Som jägare och viltkameraanvändare har du en central roll i detta projekt. Genom att dela bilder från din viltkamera bidrar du till att bygga upp en unik databas över Sveriges viltstammar. Dina bilder kommer att främst användas för att ta fram beräkningsmodeller men vi kommer även kunna träna avancerade AI-modeller som kan identifiera arter, kön, ålder och beteenden. På längre sikt kommer vi även titta på djurens kondition och hälsa samt följa enskilda individer över tid. På så sätt kan vi automatisera och effektivisera viltövervakningen, vilket i sin tur leder till mer pålitliga resultat.

När du anmäler dig att delta i projektet kommer du att bjudas in till ett digitalt utbildningstillfälle där du får lära dig mer om viltkameror och hur de kan användas för olika syften. Vi kommer även gå igenom projektet som sådant och hur datainsamlingen kommer gå till samt att du kommer få möjlighet att i samband med projektet att testa vår nya plattform för viltkamerahantering - viltbild.se.

Inventeringsperioden kommer ske mellan 1 juni och 31 juli 2025.

Resultat och framtidsnytta

På sikt hjälper projektet oss att skapa robusta modeller för våra klövviltsarter. Klövviltet är ofta föremål för konflikter, dessa handlar både om målnivåer och om synen på mängden vilt. En inventeringsmetod som kan inventera alla arter och ge tillförlitliga resultat är ett viktigt verktyg för att kunna förebygga dessa konflikter. Resultaten kommer inte bara att gynna jakten och viltvården utan också bidra till forskningen, hanteringen av viltsjukdomar och kontrollen av invasiva arter.

Ett annat viktigt exempel på hur resultaten kan gynna jakten och viltvården är de översyner av jakttider som nu sker vart sjätte år. För att beslutsfattarna ska kunna ta så bra och faktabaserade beslut som möjligt är det viktigt att vi bidrar till en inventering som många parter kan lita på.

Tillsammans skapar vi framtidens viltövervakning – anmäl ditt intresse och bli en del av projektet redan idag! Anmälan för dig som är aktiv inom något av inventeringsområdena hittar du här!

Information och utbildning inom viltkameror

Du som anmäler dig att delta i projektet kommer bli inbjuden till en utbildning och informationsträff som genomförs digitalt. Denna träff syftar inte enbart till att informera om projektet, gå igenom metodiken och svara på era frågor utan ni kommer även få en utbildning i hur viltkameror fungerar och vad man bör tänka på.

Datum för träffarna är följande:

  • 20 maj, 18:00 - 20:00
  • 22 maj, 18:00 - 20:00
  • 27 maj, 18:00 - 20:00

Områden:

Gävleborg

Inventeringsområdet i Gävleborg består av Ljusdal-Ramsjö älgförvaltningsområde som har en storlek på 176 000 hekar.

Insamlingsområde Gävleborg.jpg

För mer information kontakta Magnus Jensen: magnus.jensen@jagareforbundet.se

Jämtland

Inventeringsområdet i jämtland består omfattar mindre delar av västjämtlands samt krokom jaktvårdskrets. Området är cirka 265 000 hektar stort.

Insamlingsområde Jämtland.jpg

För mer information kontakta Magnus Hansson: magnus.hansson@jagareforbundet.se

Norrbotten

Inventeringsområdet i Norrbotten består av Råneå jaktvårdskrets vilket omfattar en yta på 223 000 hektar.

Insamlingsområde Norrbotten.jpg

För mer information kontakta Johan Hägglund: johan.hagglund@jagareforbundet.se


2025-02-10 2025-02-20