Sälskinn.
Sälskinn – vackert, tåligt och användbart.
Självklart ska du som jagar ta vara på skinnet när du fällt en säl. Tyvärr får man dock inte sälja skinnen vidare, enligt gällande EU-regler. Men skinnen är alldeles för dekorativa för att kastas.
Sälmuff.
De vanligaste, skinnen från knubbsäl, varierar i utseende. En del är enfärgade, andra grårandiga, somliga silverglänsande och många är fläckmönstrade nästan som leopardskinnsmönster.
Sälskinn är tåliga och kan användas till flera ändamål. Många hänger dem över en bänk eller soffa. Andra monterar upp skinnet på väggen. Pälsen är värmande och kan t ex passa till muff att värma händerna i under jakten. En del syr varma vantar, t ex skotervantar. Förr gjorde man ofta värmande kängor av sälskinn. Eller varför inte sy upp ett stiligt bössfodral i sälskinn?
På pälsgarveriet i Flygsfors, nära Orrefors i Småland, tar man årligen emot ett fyrtiotal skinn för beredning från jägare. Frank Kahnt på Pälsgarveriet ger rådet att inte välja de största och äldsta sälskinnen för beredning utan hellre de yngre och mindre. Ju äldre sälar – ju sämre skinn.
Men innan du skickar dem till ett garveri ska de prepareras rätt efter skottet.
Så här rekommenderar Frank Kahnt att du hanterar sälskinnet:
- Flå skinnet så snart som möjligt efter skottet. Om skinnet utsätts för värme och får vänta länge kan det angripas av bakterier. Så ta vara på skinnet skyndsamt.
- Barskrapa skinnet från det oljiga fettet så gott det går.
- Tvätta med diskmedel (typ Yes) på hårsidan.
- Skölj av.
- Vik ihop skinnsida mot skinnsida – så att inte pälssidan kommer i kontakt med skinnsidan.
- Frys in skinnet. (Man kan också salta in skinnen)
- Packa in skinnet ordentligt, gärna i tre plastpåsar, tidningspapper och kartong, innan du skickar det för garvning. Ingen vätska får sippra ut.
Vad kostar det att garva sälskinn?
På garveriet i Flygsfors kostar de små skinnen under en meter 1500 kronor. De större går på 2500 – 5000 kronor per skinn, beroende på storlek.