bakgrund

Svenska Jägareförbundet

Foto: Janne Karlsson

Foto: Janne Karlsson

Viltterrin

Njut den med valnötter och lingonchutney

 

Ingredienser till Viltterrin.

300 gram viltfärs
300 gram fläskfärs
150 gram kycklinglever/harlever/rådjurslever.
(Viltlever ger en starkare smak)
100 gram bacon
1 gul lök
1 tsk torkad timjan
4 msk vetemjöl
2 ägg
2 dl kall vispgrädde
1 msk salt
1 tsk vitpeppar
1 msk socker, en skvätt konjak gör susen

Så här lagar du Viltterrin

Skölj levern, rensa den och hacka den.
Finhacka lök och bacon.
Fräs lök och bacon i en panna cirka två minuter. Låt svalna.
Rör under tiden mjöl och ägg slätt.
Blanda med kött och lever i en bunke.
Vänd i lökblandningen, salt, vitpeppar, socker och konjak.
Ställ kallt i kyl.
När smeten är kall vänd i kall grädde.
Stek ett smakprov och krydda därefter.

Häll terrinsmeten i en form, ställ formen i en långpanna med varmt vatten runt om och en tidning i botten.

Grädda i 125 grader cirka 1,5 - 2 timmar.

Innertemperaturen ska vara runt 65 grader. Ta ut viltterrinen och låt den svalna. Terrinen tjänar på om den får stå och mogna någon dag i kylen, smak och konsistens utvecklas.


2013-02-15 2021-02-27