Svenska Jägareförbundet

Meny

Provbanor och provledare

I varje län finns ett antal provbanor för jägarexamen. Vid varje sådan provbana finns ett antal av polismyndigheten förordnade provledare.

Jägarexamensprov kan endast avläggas vid dessa provbanor och för vid dessa förordnade provledare. Praktiskt högviltprov kulgevär får dock avläggas inför förordnad provledare även vid varje godkänd älgskyttebana för klass 1.

Hur kommer jag i kontakt med en provbana och en provledare för jägarexamen?

I varje län finns ett antal större jaktskyttebanor som är provbanor för jägarexamen. Knutna till dessa provbanor finns ett antal särskilt förordnade provledare för jägarexamen. Provledarna har ett särskilt förordnande vilket ger dem rätten att genomföra provtagning för jägarexamen, både det teoretiska och de praktiska delproven.

Vill man genomgå jägarexamensprov får man ta kontakt med den banansvarige provledaren på någon av provbanorna och ta reda på när provtagning kan ske. Observera att provledare inte har skyldighet att ställa upp och genomföra provtagning med enskilda blivande provtagare. Oftast blir man som provtagare hänvisad att ansluta till redan inplanerade provtillfällen på provbanan.

Länkar med kontaktuppgifter till provbanor/provledare från norr till söder -


2018-10-31 2023-08-21