Svenska Jägareförbundet

Meny

Landet runt

Foto: Malin Liljeholm

Favorit i repris med JAQT i Säfsens älgskogar

För tredje året i rad bjöd det kvinnliga jaktnätverket JAQT in till älgjakt i Säfsen i södra Dalarna. 20 kvinnor från olika delar av Sverige välkomnades till Säfsen hunting lodge för fyra dagars älgjakt med inslag av utbildning inom skytte och ammunition.

2022-11-13

Söndagen inleddes med lunch på Säfsnäs prästgård och vidare avfärd mot skjutbanorna. Eftermiddagen fortsatte med en utbildning inom säker jakt där deltagarna fick en ordentlig genomgång av etik och säkerhet inför stundande jaktdagar. Efter denna genomgång följde inskjutning av samtliga vapen, samt möjlighet att prova skytte på 300 meter lång bana samt träning på löpande älg.

- Jag tyckte att det var otroligt roliga och lärorika dagar i Säfsen. Fantastiskt bra samarbete mellan JAQT och Norma där goda möjligheter för träning fanns med hjälp av experter på plats, säger Jessie Langhard deltagare på jakten.

Dagen avslutades med utbildning inom ammunition som hölls av Norma samt gemensam middag på Säfsnäs prästgård där många skratt och jakthistorier delades. Följande tre dagar spenderades på den 12 000 hektar stora jaktmarken där deltagarna fick lyssna på ekande ståndskall av de duktiga älghundarna och njuta av vacker miljö. Lunch serverades ute på marken kring en värmande eld.

- Jakt är ju jakt och det finns inga garantier att du ska få se några djur.
Jag hade inga förväntningar på att faktiskt få skjuta en älg. Mitt fokus var att få komma ut i skogen i några dagar med gott sällskap och lära mig så mycket som möjligt då jag är ny jägare, säger Jessie Langhard.

Jakten blev lyckad med många älgobservationer och tre fällda älgar totalt.

- En ko med kalv kom ut ur skogen vid mitt pass. Jag fick världens adrenalinpåslag efter att jag skjutit men skottet satt där det skulle. När hundföraren kommit fram och meddelat att kalven låg på plats blev jag så otroligt glad och min första älg var ett faktum, säger Jessie Langhard.

Hem åkte glada jägare, laddade med ny kunskap och flertalet nya bekantskaper som redan planerar nya jakter ihop.

  • Dela med e-mail
  • Skriv ut
Tillbaka till överblick