För att hindra smittspridning är det olagligt att handla med frilevande och hägnade vildsvin mellan länder inom EU. Foto: Mostphotos
Förbjudet att importera levande vildsvin till Sverige
För att hindra smittspridning är det olagligt att föra in frilevande och hägnade vildsvin till Sverige från andra länder, samt att flytta frilevande vildsvin inom Sverige. Jordbruksverket rekommenderar också att man om möjligt ska undvika att importera grovfoder och halm från länder med afrikansk svinpest.
Det är förbjudet att flytta vildsvin mellan länder inom EU samt att importera vildsvin till EU. Det är därmed förbjudet att ta in hägnade eller levande vildsvin i Sverige från andra länder. Vad gäller frilevande vildsvin är det också förbjudet att flytta djur inom Sverige.
Förbudet finns eftersom afrikansk svinpest i många fall spridits till nya platser genom att människor flyttat svindjur från områden där sjukdomen finns. Hos frilevande och hägnade vildsvin är det omöjligt att ha tillräcklig kontroll på djurens hälsa. Djur som ser friska kan ha smittats nyligen och insjukna efter flytten. Djuren kan ha smittats genom kontakt med sjuka djur som rört sig i samma område eller kring hägnet, eller via miljön om de stött på exempelvis viruskontaminerat foder, föremål eller rester av djur som dött i sjukdomen.
Import av grovfoder bör undvikas
Jordbruksverket rekommenderar att man om möjligt ska undvika att importera grovfoder, halm/strö och spannmål från länder med afrikansk svinpest. Detta eftersom det händer att infekterade vildsvin dör på vallar och sädesfält och delar från dessa djur kan sprida viruset.
Om foder, strö eller spannmål ändå måste importeras från ett land med förekomst av afrikansk svinpest bör materialet lagras på en vildsvinssäkrad plats före användning eller vidareförmedling. Strö och grovfoder bör lagras i tre månader, spannmål bör lagras i en månad.
Man ska också vara extra noga med att kontrollera kvaliten. Om du skulle hitta delar av djur som skulle kunna komma från vildsvin eller tamgris i det inköpta grovfodret eller halmen ska du kontakta djurhälsoenheten på Jordbruksverket via e-post foderdjurprodukter@jordbruksverket.se
Importerat foder som visar sig vara av dålig kvalitet - med djurdelar i - ska aldrig ställas ut på någon plats där vildsvin kan komma åt det.