Svenska Jägareförbundet

Meny

Släthårig foxterrier. Foto: Marianne Jonsson-Hall

Den släthåriga foxterriern är en energisk och livlig hund med god benstomme och kraft i litet format. Den skall aldrig vara klumpig eller grov och varken högställd eller lågställd man kan likna den vid en kortryggad jakthäst som stående täcker mycket mark.  Rasen är alert, kvick och rörlig, med livligt uttryck, alltid förväntansfullt ”på tårna”. Den är vänlig, framåt och orädd.
Pälsen är rak, åtliggande, slät, hård, tät och riklig. Vit färg ska dominera. Helt vit, vit med tanfärgade fläckar eller vit med svarta fläckar med eller utan tantecken är de godkända färgkombinationerna.

Det är en hund som från början framavlades för ett vara en estetiskt tilltalande grythund, den klassiska rävsprängaren. Jakt på räv har per tradition varit och är fortfarande den vanligaste jakten med foxterriern. Här kommer dess goda rörlighet och relativt höga skärpa väl till pass. De jagande foxterrierna har mod, rovdjursskärpa, samt mycket god jaktlust.

Den släthåriga foxterriern arbetar med god auktoritet och anpassar sin intensitet allt efter sin motståndare med nära kontakt och snabba pareringar. Den används också till jakt på grävling, mårdhund och övrigt grytlevande vilt.

Förutom grytjakten fungerar den också bra som stötande och kortdrivare på rådjur mm, minkjakt, mårdhund och eftersök.

Om du är intresserad av den släthåriga foxterriern som en grythund se till att hunden kommer från en uppfödare som föder upp i första hand grythundar från dokumenterade jaktlinjer. Rasen är relativt tydligt uppdelad i just jakt- eller sällskapslinjer. Båda typerna trivs dock ypperligt i sin familj och älskar att vara med på alla aktiviteter och i soffan på kvällarna.

Mer information om foxen, kontaktpersoner mm finns på:
Foxterrierklubben!

2016-04-07 2018-09-26