Jämthund är en ställande hund. Foto: Madeleine Lewander
Jakt med ställande hund
Den vanligaste jaktformen på älg är jakt med ställande hund, oftast i kombination med passkyttar.
Älgko. Foto:Mostphotos
Den lösa hunden söker igenom skogen efter vind-eller spårvittring. Vid älgjakt, när hunden hittat älg är uppgiften att skälla ståndskall för att få älgen att stanna kvar på upptagsplatsen.
För att inte skrämma den är det viktigt att hunden är lugn.
Om älgen ändå vill förflytta sig kan hunden följa efter och skäller då gångstånd. Om älgen springer undan ska hunden sluta skälla och försöka få den att stanna igen. Först när hunden fått stopp på älgen igen börjar den skälla.
Som hundförare är det viktigt att man tar hänsyn till vindriktningen innan man börjar smyga mot älgen. Att dessutom röra sig tyst med mjuka kläder är viktigt för att inte skrämma iväg den.
När hundföraren lyckats smyga sig tillräckligt nära älgen och hunden är det viktigt att ha koll på var hunden befinner sig. Man får exempelvis aldrig skjuta om hunden är bakom eller för nära älgen. Kulan kan träffa älgen men kan ändra riktning när den passerar djurkroppen så att hunden träffas.
När man jagar med ställande hund får man möjlighet till så kallad urvalsjakt, det vill säga man kan noga välja vilka ut vilket djur som ska skjutas.
BJÖRN, GRÄVLING OCH VILDSVIN.
Björn kan jagas med ställande hund. Det är inte ovanligt att björnar fälls på detta sätt i samband med vanlig älgjakt.
Vildsvin kan också skjutas på stånd.
Grävling. Under kvällar och nätter kan man också jaga grävling.
Vildsvin kan jagas med ställande hund. Foto: Mostphotos