bakgrund

Svenska Jägareförbundet

Rullsylta på älg

Det här smörgåspålägget gör du av älgens slaksida men du får ta undan den i tid för annars blir det köttfärs med dagens kötthantering.

Det här behöver du.
 
1 slaksida av älg
2-4 gula lökar
4-6 skivor färskt stekfläsk
Kryddpeppar (nykrossad)
Salt och peppar
vatten
Bomullsgarn och en grov nål eller skinknät
Så här gör du.
 
Putsa slaksidan men spara den stora bindvävshinnan så att slaksidan håller ihop.
Hacka två lökar fint
Skär bort svålen på fläsket
Bred ut slaksidan på en skärbräda och täck med fläskskivorna och strö över löken, krydda.
Ta i ordentligt med kryddor för det vill gärna bli smaklöst annars.
Vik in kortsidorna så att fyllningen stannar kvar
Rulla sedan ihop slaksidan till en rulle och sy ihop den eller trä över ett skinknät som håller ihop ordentligt
 
Rullen ska nu kokas i saltat vatten ett par timmar, låt några lökar koka med
Krydda med några msk kryddpeppar och kanske några svartpepparkorn
Skumma väl och sänk värmen efter ett par timmar, rullen skall bara sjuda
 
Rullkorven är klar när köttet känns mjukt, pröva med en sticka. Det skall finnas lite motstånd så att köttet inte faller sönder.
Lägg sedan rullen under en tyngd så att den blir oval istället för rund och låt den ligga svalt i ca 12 timmar.
Skär tunna skivor som pålägg, det brukar vara gott med lite senap till.
 
Det här tar lite tid men Ni kommer inte att ångra Er.  Rullsyltan blir utsökt som smörgåsmat,

2013-03-07 2015-01-15