Första hjälpen och HLR
Dina kunskaper i första hjälpen och hjärt-lungräddning (HLR) kan vara skillnaden mellan liv och död när någon råkar ut för olycksfall eller akut sjukdom. I Sverige drabbas varje dag närmare 20 personer av plötsligt oväntat hjärtstopp där någon startar HLR. Att minimera tiden från hjärtstopp till HLR och defibrillering är avgörande för överlevnad. Samtidigt vårdas årligen ca 50 000 personer för hjärtinfarkt eller stroke. Våga agera - tillsammans räddar vi liv!
Larma 112
Nödnumret 112 ska användas vid akuta nödsituationer då det är fara för liv, egendom eller miljö.
Genom att ringa nödnumret via 112-appen (laddas ned i förväg, ej i akut skede) skickas din aktuella position direkt till SOS Alarm vilket underlättar så att larmoperatören snabbt kan identifiera platsen och hjälp kan nå fram snabbare. Platstjänst måste vara aktiverat för att positionering ska kunna ske.
Sätt på telefonens högtalarfunktion, så att du kan svara på larmoperatörens frågor eller lyssna på instruktionerna och göra tex HLR samtidigt. Larmoperatören stöttar dig som ringer och de är utbildade att ge instruktioner om hur HLR utförs och andra livshotande första hjälpen åtgärder.
Skillnad mellan hjärtinfarkt och hjärtstopp
- Vid en hjärtinfarkt finns en blodpropp i hjärtats kranskärl, personen är vaken, andas normalt och har ofta stark tryckande smärta över bröstkorgen. Även smärtutstrålning mot arm, hals, rygg eller buken samt andningssvårigheter är tecken på hjärtinfarkt. Larma 112.
- Vid ett hjärtstopp har hjärtat plötsligt slutat att pumpa blod, personen är medvetslös med onormal eller ingen andning. Larma 112 och starta HLR.
|
Okontrollerad blödning
Skador på artärer leder till sprutande eller pulserande blödningar vilket är livshotande. Ven skador har ett långsammare förlopp med blödning som droppar, sipprar eller rinner. Vi rekommenderar dig att delta i en första hjälpen utbildning för att praktiskt öva åtgärder vid okontrollerad blödning. Du kan söka efter utbildning i din närhet här.
Okontrollerad blödning – tryckförband, se film
Okontrollerad blödning – direkt tryck, se film
Okontrollerad blödning – tourniquet, se film
Hjärt-lungräddning
Varje minuts försening från hjärtstopp till start av hjärt-lungräddning (HLR) och defibrillering minskar chansen att överleva. Om en person är medvetslös (okontaktbar), med ingen eller onormal andning ska du direkt larma 112 och starta HLR. Hjärt-lungräddning ges med omväxlande 30 bröstkompressioner och 2 inblåsningar. Är livräddaren inte utbildad i HLR ger larmoperatören instruktioner om enbart bröstkompressioner. Genom kompressioner kan blodcirkulation upprätthållas till hjärna och hjärta.
För att kunna vara effektiv i den akuta situationen och ge HLR med god kvalitet rekommenderas att du deltar i en praktisk HLR-utbildning. Du kan söka efter utbildning i din närhet här.
Stroke
Stroke är ett samlingsnamn på symtom som uppstår när hjärnans celler skadas på grund av syrebrist orsakat av blodpropp eller blödning i hjärnan. AKUT-testet är en minnesregel som du kan använda för att undersöka om en person har fått stroke:
- Ansikte. Be personen le och visa tänderna. Om mungipan hänger – larma 112.
- Kroppsdel. Be personen lyfta armarna och hålla kvar i tio sekunder. Om en arm inte går att lyta eller faller – larma 112.
- Uttal. Be personen säga en enkel mening som ”Vackert väder idag”. Om personen sluddrar eller inte hittar rätt ord – larma 112.
- Tid. Varje sekund räknas, ju fortare behandling kan ges, desto mindre blir skadorna. Larma 112.