Svenska Jägareförbundet

Meny
SA Traste SE 13220/2010 som är svensk utställningschampion och elithund på jaktprov samt varit och är i avel.

SA Traste SE 13220/2010 som är svensk utställningschampion och elithund på jaktprov samt varit och är i avel.

Rasen kommer ursprungligen från centrala Bretagne och är sedan många år den numerärt största stående fågelhundsrasen i Frankrike. Den skapades under slutet av 1800–talet genom delvis spontana och delvis planerade parningar mellan företrädesvis engelska hundar av settertyp och olika lokala spanieltyper och welsh springer spaniel. Den första preliminära rasstandarden 1907 angav mankhöjd 50-56 cm och naturlig stubbsvans (max 10 cm).
Färgerna vit/orange, vit/svart och vit/lever nämndes. 1908 fastställdes den första standarden där man tog bort svart som godkänd färg och angav höjden till ca 50 cm. 1938 blev kupering tillåten och 1956 blev svart på nytt en godkänd färg. 2001 ändrades standarden så till vida att höjden för tikar anges till 47-50 cm och hanhundar till 48-51 cm, +/- 1 cm för båda. Svanskupering är numera som bekant förbjuden i flera länder, bl.a Sverige.

Bakgrund/ändamål:
Rasen kommer ursprungligen från centrala Bretagne och är för närvarande den numerärt största stående fågelhundrasen i Frankrike. Den härstammar troligen från en av de allra äldsta hundraserna av spanieltyp och har sedan början av 1900-talet förädlats genom korsningar och selektiv avel. Den allra första rasstandarden för denna medfött kortsvansade spaniel från Bretagne fastställdes av den franska rasklubben 1908.

Helhetsintryck:
Breton är den minsta av de stående fågelhundraserna. Rasen har ett kortskalligt huvud av kontinental spanieltyp (på franska braccoïde) och har medfött kort svans eller stubbsvans men föds minst lika ofta med lång svans. Eftersom kupering är förbjuden i Sverige ser man alltså många hundar med svans hos oss. Den är harmoniskt konstruerad och har en kraftig benstomme utan att vara grov. Helheten skall vara kompakt och kraftig, dock inte tung, utan tillräckligt elegant. Breton skall vara energisk med livlig blick och intelligent uttryck. I helhet liknar breton en liten kort och satt ponny, full av energi. Rasen har än idag den kompakta konstruktion (på franska bréviligne) som dess ursprungliga skapare eftersträvade.

www.breton.se

specialklubb-skf.se

2014-01-15 2018-09-26