bakgrund

Svenska Jägareförbundet

Älglevergryta med purjolök och bacon

Ni som är ägare av en duktig ståndhund får ju ofta möjligheten att få hem färsk älgkalvlever vilket är en delikatess. Dock får denna kalv stå på tillväxt ytterligare några månader.

Detta behövs:

400 g älgkalvlever

1 purjolök

smör

2 msk vetemjöl

1 dl buljong

2 dl vispgrädde

1 tsk salt

1 kryddmått svartpeppar

1 paket bacon, ca 150 g

Torka levern. Skär den i centimetertjocka strimlor. Skölj purjolöken och strimla den. Bryn levern med lite smör i en stekpanna. Tillsätt purjolöken. Strö över mjölet och rör om. Späd med buljong och grädde.

Låt alltsammans koka på svag värme ca 5 minuter, och smaksätt med salt och peppar. Klipp baconet i strimlor direkt ner i en varm stekpanna. Stek baconet och låt det rinna av på hushållspapper. Strö baconet över levergrytan.

Servera med kokt ris eller mandelpotatis och en fin grönsallad.

Detta mina vänner har jag provat många gånger och levern skall inte ligga i kyl till nästa dag.

Det är något himmelskt i smaken.

Mvh  Köttinstruktören.



2013-02-16 2015-01-15