Svenska Jägareförbundet

Meny

Flatcoated Retriever. Foto: Andreas Fälth

Flatcoated Retriever

Flatcoated retrievern är en jakthund som arbetar efter skott och används för att apportera fågel och småvilt. ”Flatten” är en aktiv hund och behöver såväl mental som fysisk träning.

Den är väldigt formbar, alert och lyhörd och kan, förutom att användas som apportör, i stort sett passa till de flesta hundsporter.

Andreas_Falth_Aprov_linje.jpg
Foto: Andreas Fälth 

En flatcoated retriever ska ha förmågan att kunna växla mellan passivitet och aktivitet vid exempelvis jakt där hunden ska kunna vänta lugnt vid förarens sida tills viltet fallit och på kommando apportera in fallet vilt. Den ska kunna arbeta självständigt i olika söksituationer där man inte vet exakt var viltet ligger.

Viljan att vara till lags gör flatcoated retrievern till en utmärkt kamrat i olika jaktsituationer. Den har en stor vattenpassion och är en duktig simmare vilket gör att den kan arbeta länge och ihärdigt även i kalla vatten. En oumbärlig hjälp som man inte vill vara utan under höstens and- och sjöfågeljakter.

Flatcoated retrievern är en trygg, social och lekfull hund som har sitt ursprung i England. Den har en positiv och vänlig attityd samt en intensivt viftande svans

Andreas_FalthAprov_huvud.jpg
Foto: Andreas Fälth 

För att följa upp rasens jaktliga egenskaper anordnas jaktprov över hela landet. De egenskaper som prövas är bland andra viljan till samarbete, apporteringsförmåga och arbetslust men också förmågan att lugnt vänta på sin tur.

Flatcoated retrievern ska ge intryck av styrka utan att vara klumpig och spänstig utan att vara gänglig.
Mankhöjd för hanar är ca 58–61 cm och för tikar ca 56–58 cm. Den ska vara svart eller brun till färgen.Den har en lättskött vattenavstötande päls som regelbundet ska borstas igenom samt behöver enklare trimning.

Läs mer om rasen på Flatcoated retrieverklubbens sidaandreas_falth_aprov.jpgFoto: Andreas Fälth

2016-03-01 2022-05-17