Svenska Jägareförbundet

Meny

Foto: Johanna Thörnqvist

Om räven fann ett gryt att gå ned i kunde inte packet med foxhounds följa med. Man behövde en mindre hund. Därför avlades olika typer av terriers fram främst beroende på vilken typ av terräng de jagade i. En av dessa "raser" kallades för foxterrier.

Då räven gått i gryt var man tvungen att ha en särskild hund som drev ut "sprängde" räven. För att hunden skulle klara detta behövde den ha en viss storlek, skärpa och intelligens. Var den för stor eller oflexibel i bröstkorgen kom den inte in till räven (som är enormt smal och flexibel), var den för liten orkade den inte springa med på fältet en hel dag.

Pastorn John "Jack" Russell - en inbiten rävjägare

Han avlade, precis som många andra, fram den typ av foxterrier han tyckte passade bäst för terrängen han jagade i. När engelska kennelklubben bildades och foxterriern blev populär som utställningshund såg pastorn att detta snabbt ledde till att foxterriern snabbt förlorade sina goda egenskaper som grythund. Pastorns linjer skiljde sig snart så mycket att det inte längre var en foxterrier. Jack Russell terriern var född.

Jack russell terrier

Foto: Sara Johansson

Detta är anledningen till att Jack Russell klubbar världen över har tagit avstånd från kennelklubbarna. Jack Russeln avlades fram för grytjakt och det är som jakthund och inte som utställningshund den skall bevaras. Den vita färgen som skall vara dominerande, fyller sin funktion när terriern lämnar grytet. Ett pack med upphetsade foxhounds skulle annars lätt kunna ta fel på räven och hunden och kanske bita ihjäl terriern av misstag.

I Sverige finns Jack Russell terriern i två varianter, de som är registrerade inom SKK och de som inte är det. Sedan 2002 kan Jack Russell terriern registreras i SKK. Denna Jack Russell har en rasstandard som kommer från Australien och skiljer sig något från den ursprungliga brittiska rasstandarden. Den variant som ej är registrerade inom SKK är hundar avlade enligt den ursprungliga engelska rasstandarden. Dessa hundar benämns ofta att de är registrerade i "JRTC of Sweden" eller "JRTC of GB Sweden".

Som grythundar fungerar Jack russelln utmärkt som både rävsprängare och förliggare på grävling. En del hundar fungerar även bra som kortdrivande på bland annat rådjur.

Källa hämtat från webbplatserna JRTC of Sweden samt Svenska Grythundklubben.

2012-10-21 2018-09-26 Johanna Thörnqvist