Svenska Jägareförbundet

Meny
Foto: Laila R

Foto: Laila R

Parson russell terriern är en medelstor grytgående terrier med stort mod och jaktpassion. Till färgen är den övervägande vit med eller utan inslag av tan-, lemon-, eller svartfärgade partier i varierande kombinationer, företrädesvis koncentrerade till huvud och svansrot. Pälsen förekommer i de tre hårlagen släthårig, strävhårig och broken. Broken är ett mellanting av de två förstnämnda. Idealhöjden är 36 cm för hanar och 33 cm för tikar.

Parson som jakthund

Även om Parson russell terriern jagar det mesta som står till buds är det ändå som specialist på jakt efter räv i gryt de flesta känner den. Dess intelligenta, väl avvägda och mycket rörliga arbetssätt vid grytarbete gör att rasen lämpar sig utmärkt som just så kallad rävsprängare.

En del individer fungerar även bra som så kallade förliggare vid jakt på grävling i gryt. Även om det förekommer hundar som skallar på spårlöpor och fungerar väl som kortdrivare, är detta inte en egenskap man ska förvänta sig finna hos denna ras. Långt de flesta Parson russell terrier släpper skall endast vid direktkontakt med det djur som jagas, en mycket viktig egenskap vid grytjakt och som närmast kan beskrivas som ståndskall.

Egenskaper

Mot bakgrund av sitt arv som grytjagande terrier kan Parson russell terriern beskrivas som självständig och något envis till sitt sätt. Dessa egenskaper är nödvändiga när hunden utan stöd av föraren via trånga grytgångar ska utforska okänt territorium i totalt mörker. Därför är det viktigt att med fast hand och konsekvens tidigt fostra hunden för att få den samarbetsvillige jaktkamrat man vill ha. Befäst grundlydnad och ett etablerat ledarskap är ett måste innan man börjar jaga med Parson russell terrier.

Parson russell terrier

Foto: Laila R

Rasen svarar inte bra på monoton och kravfylld lydnadsträning. Vill man nå resultat är det en stor portion humor kombinerat med mycket lekfullhet och varierad träning i korta pass som gäller. Parson russell terriern kan med fog sägas leva upp till epitetet "mycket hund i liten förpackning", med andra ord är det en ras med mycket energi och jaktlust som den måste ges möjlighet att få utlopp för. Får hunden inte tillräckligt med aktivering hittar den snarare än man kan tro egna sätt att roa sig på utan mattes eller husses medverkan.

Får Parson russell terriern en god fostran och utlopp för sin arbetslust passar den väl in i den aktiva familjen och deltar med iver och glädje i allt som händer. Som gäller för alla hundraser ska man givetvis aldrig lämna småbarn och hundar obevakade tillsammans.

År 2005 bildades en jaktsektion i rasklubben för att främja Parson russell terrierns jaktliga egenskaper.

Är Parson russell terriern något för dig? Se då till att noga undersöka att valparna kommer från jaktligt meriterade och beprövade avelslinjer eller föräldradjur innan du gör ditt val.

Av Conleth Hanlon

2012-10-21 2018-09-26 Hanna Oscarsson