Svenska Jägareförbundet

Meny

Oktober 2020

Det mesta tyder på att stammen är stabil i länet som helhet, dock varierar tätheten stort inom länet. I västra och i mellersta delen av Blekinge är kullarna något större än normalt. Större grupperingar av vildsvin förekommer

Huvudföryngringsperiod:
Dräktighetstiden hos vildsvin är, liksom hos tamsvin, 3 månader- 3 veckor-3 dagar. Kullstorlekarna bedöms vara normalstora till stora. Vi har fått nya kullar i omgångar i länet bådeunder senvinter och under våren. (april och maj). Det förekommer även smågrisar nu under september oktober månad.

Kullstorlek:
Normalstora till något större än normalt

Födotillgång
Födotillgången är bra, ekollon förekommer.

Klimat:
Gynnsamt.

Skadebild:
Vi är inne i en period där vi normalt brukar ha vildsvinsbesök på åkermark. Samverka gärna med andra jägare vid skyddsjakt för att lättare uppnå önskat resultat. Skadenivån i Blekinge som helhet är normal för årstiden. Håll extra uppmärksamhet på odlingsmark nu när den är attraktiv för vildsvinen.

Vid problem med vildsvin i trädgårdar och in till tätort, var noga med att se till att viltsäkra komposten och samla upp eventuellt kvarliggande fallfrukt.

Rekommendation:
Var vaksam på att det finns kultingförande suggor i rörelse. Håll alltid etiken högt och var extra vaksam vid jakt med hund, då vi vet att det finns kultingförande Suggor som fått nya kullar nu under tidig höst.

Lägg ett högt tryck på årsgrisar gärna gyltor och kultingar. Inriktningen bör vara sådan att cirka 80 % av jakttrycket fördelas på kultingar/årsgrisar. Var uppmärksam på att kultingförande suggor alltid är fredade.

2020-10-16 2020-10-16