Svenska Jägareförbundet

Meny

Juli 2020

Nu i juli går en del spannmål i mjölkmognad. Lite olika naturligtvis beroende av grödor och vädret. Men håll koll i dessa marker med mognande spannmål och koncentrera all jakt dit. Låt vildsvinen vara ifred på åtlar och stör dom istället ute på öppna marker så dom går in i skogen istället där de inte orsakar skador.

Vid spannmålsjakten får man vara än mer försiktig. Svårt att se skillnad på kön och ålder i hög vegetation och ofta ses knappt smågrisar eller kultingar överhuvudtaget innan vildsvinen blivit skrämda och ger sig iväg. Så jaga med försiktighet och skjut endast, som vanligt skott som är säkra på djur som ni vet vad det är.
Vi får använda olika mörkerhjälpmedel och använd dom med förnuft så är det ett alldeles ypperligt hjälpmedel för att skydda grödorna.
Naturligtvis är eftersöksekipaget kontaktat innan ni ger er ut för att jaga. Även ett dödsskjutet djur som gått undan en liten bit i ett spannmålsfält är svårt att hitta.
Se till att ha en snabb och öppen kontakt mellan markägare och jägare så de jaktliga insatser som görs sker på marker där vildsvinen helst inte ska vara. Markägare som får bekymmer kan kontakta jägare genom vildsvinshjälpen.se. Där kan markägare få råd och hjälp genom det kontaktnät som byggts upp. Men naturligtvis om man redan har jakten utarrenderad ska jakträttsinnehavaren vara den förste man kontaktar om det uppstått bekymmer.
Glöm inte att rapportera skjutna vildsvin på viltdata.se

2020-08-14 2020-08-14