Svenska Jägareförbundet

Meny

Bakgrund

Basset Artésien Normand är i Sverige med cirka 60-70 registreringar per år den till numerären minsta Basset rasen. De första individerna togs in i landet på 1960-talet. Samtidigt påbörjades omskolningen från att användas som "Packhund" till ensamdrivare. Aveln i vårt land är då som nu helt inriktad för att utveckla rasen som drivande hund. För att erhålla avelsrekommendation krävs drevprovsmerit på såväl hund som tik. Basset Artésien Normand är en förhållandevis lång hund, mankhöjd 30-36 cm och en vikt upp till cirka 20 kg.

Användningsområde

Den jagar räv, hare, rådjur och hjort. Den spårar och driver vilt med stor säkerhet, inte fort men målmedvetet och med kraftigt skall. Rasen är mycket robust och en hund för hela jaktdagen. Dess korthåriga päls förhindrar att snö, lera och skräp fastnar i pälsen. Basset Artésien Normand är en mycket samarbetsvillig jakthund. Rasen lyder under samma drevprovsreglemente som Tax, Drever och Beagle.

BAN är även en utmärkt familjehund som älskar att vara med på alla aktiviteter. Man kan med fördel använda den som spårhund med mera.

2012-10-21 2023-05-17