Svenska Jägareförbundet

Meny

Strävhårig tax. Foto: Carina Andersson

Användningsområde

Taxen är en mångsidigt användbar jakthund, I samband med ökningen av rådjursstammen i Sverige under 40-talet uppstod behovet av små långsamdrivande hundar och taxen utvecklades till en populär rådjursspecialist. Även om intresset för grytjakt i Sverige minskat betydligt får vi inte glömma att många av rasens särdrag och formatet framavlats för att få en användbar grythund. De korta benen, den långsträckta kroppsformen, det kraftiga käkpartiet med det välutvecklade bettet och framför allt de psykiska egenskaperna är viktiga karakteristika för en grythund. De flesta taxar är framförallt trevliga familjemedlemmar och det är en av världens mest spridda hundraser.

Hälsa

Taxen är en förhållandevis frisk ras och som ofta blir mycket gammal. Svenska taxklubben verkar för att rasens uppfödare ska bedriva avel på så friska och mentalt och fysiskt sunda hundar som möjligt. Diskbråck och liknande ryggproblem drabbar taxar oftare än andra raser. Taxuppfödarna har fokus på att det är den sjukdom som är viktigast att ta hänsyn till i avelsarbetet. Man undviker att använda taxar med ryggproblem i aveln och följer den forskning som sker inom området.

Korthårig tax

Bild text: Korthårig tax

Egenskaper – Mentalitet

Taxen är till sin natur vänlig med ett jämnt temperament, varken nervös eller aggressiv. Rasen är en passionerad, uthållig och energisk jakthund med utmärkt näsa. En tax skall alltid utstråla mod och självsäkerhet samt vara envis och energisk. Dessa egenskaper gör också taxen till en mycket uppskattad sällskapshund. Speciellt de långhåriga varianterna och dvärg- och kanintaxar har ofta inte så utpräglade jaktegenskaper.

Storlek och utseende

Taxen förekommer i tre olika storlekar där bröstomfånget avgör vilken variant den tillhör. Kanintax är den minsta varianten med bröstomfång upp till 30 cm och en vikt på cirka 3-4 kg. Dvärgtax har ett bröstomfång på 30-35 cm och väger cirka 4-6 kg. Normaltax har ett bröstomfång över 35 cm och ska helst inte väga över 9 kg. Taxarna förekommer också i tre olika hårlag; korthårig, strävhårig och långhårig. En mängd olika färger är tillåtna och de vanligaste är svart med tanteckning, rödbrun eller viltfärgad.

Långhårig tax

Bildtext: Långhårig tax

Pälsvård

Pälsen på den korthåriga taxen skall vara kort, tät, glänsande och slätt åtliggande. Den kräver ingen särskild skötsel. Pälsen på den långhåriga taxen skall borstas och kammas med jämna mellanrum så att tovor inte bildas där håret är extra långt. Den strävhåriga varianten har en päls som behöver trimmas. Pälsen består av två lager täckhår och underull. Ju fortare valpen/unghundens päls växer, desto tidigare bör den ses över första gången. I praktiken kan det handla om 5-6 månaders ålder. Pälsen skall ej klippas.

TaxÖvrigt

Fem förslag på råd ”att tänka på” som är viktiga när man skall välja tax:

1. Ställ dig själv frågan vilket ändamål du har med ditt taxköp. Skall hunden vara jaktkamrat, sällskapshund, eller har du ambitioner att tävla med din tax i agility eller på utställning?

2. Om du bestämt dig för tax kontakta gärna våra avelsråd och valphänvisning som ger dig tips och goda råd inför ditt valpköp samt ger rekommendationer till taxuppfödare för det ändamål du har med ditt taxköp. På taxklubbens hemsida finns även en valpannonssida där medlemmar i Svenska Taxklubben själva annonserar ut valpar samt följer taxklubbens avelsstrategi.

3. Ta reda på rasens egenskaper genom att läsa litteratur om taxen och besök gärna taxklubbens hemsida där information finns om taxen och Svenska taxklubbens verksamhet. Man kan också ta del av resultat från prov och utställningar.

4. Tänk på att taxen, trots att det är en liten hund, ställer krav på att ägaren är bestämd och konsekvent mot sin hund för att den ska bli lydig och följsam. En tax är påhittig och energisk och vill ha sysselsättning och passar inte att ligga ensam hemma om dagarna.

5. En bra kontakt med uppfödaren av den valp som du bestämmer dig för har stor betydelse i framtiden då du som hundägare behöver hjälp och råd.

Historik

Taxens ursprungsland/Hemland är Tyskland och rasen ska ha uppstått och renodlats från lågbenta tyska stövare, Taxen, i tysktalande länder kallad Dachshund eller Teckel, är känd sedan medeltiden då det från stövare fortlöpande avlats fram hundar speciellt lämpade för grytjakt. Från dessa kortbenta hundar härstammar taxen, erkänd som en av de mest mångsidiga och användbara jakthundsraserna. De första taxarna i Sverige var allround-jakthundar, men kom att alltmer bli specialiserade som grythundar och långsamt drivande hundar. Svenska Taxklubben grundades 1901.

2012-10-21 2018-09-26