Svenska Jägareförbundet

Meny

December 2020

Nu i november, december är vi inne i vildsvinens huvudsakliga brunstperiod. Galtarna håller sig mer frekvent med suggrupperna för att finnas tillhands när suggorna löper. Kan vara så på vissa ställen att vildsvinen blir lite mer tjuriga och har en tendens att stå kvar längre i daglegan innan dom reser så var försiktiga när ni jagar med hundar så ni inte får skador på varken hundar eller vildsvin.

Tänk till på vilka hundar ni släpper i såtarna. Kanske helt fel att släppa in ställande hundar som arbetar med att hålla djuren fast genom ståndskall och sen slänger vi in sprängande och drivande hundar för att få loss vildsvinen. Det ena utesluter inte det andra med ha en bra plan för att alla hundars bästa egenskaper ska komma till nytta.

Under november har det setts mycket vildsvin under jakterna. Tendensen är att det är väldigt mycket unga djur så det pekar återigen mot att stammen kommer att vara stabil eller ökande.

En mycket hög avskjutning av unga djur håller stammen i balans samtidigt som vi får en bra medelålder med äldre djur som lär de yngre. Att som det sker på vissa håll, att medvetet skjuta vuxna äldre suggor i grupperna för att hålla stammen nere och undvika skador är att göra sig själv en björntjänst.

Skjut många vildsvin, men skjut rätt, vi ska skjuta många vildsvin men gör det på rätt sätt med respekt för viltet!

Rapportera alla skjutna vildsvin på viltdata.se så vi ser tendensen för stammens utveckling.

2020-12-04 2020-12-04