Svenska Jägareförbundet

Meny

November 2020

Nu har det jagats med drivande hundar efter både älg och vildsvin i en månad här i länet. Vi hör fler och fler rapporter om att det ses och skjuts mycket vildsvin.

I den östra delen av länet hör man talas om större flockar av vildsvin än tidigare. Jägarna lägger mycket tid på vildsvinsjakten och fler och fler passar på att skjuta vildsvin under andra jaktformer, t.ex. under älgjakten. Traditionen att endast skjuta älg försvinner mer och mer och man anpassar pass och jaktsätt att även fungera för att skjuta vildsvin. Ska vi skjuta den mängden vildsvin som behövs för att hålla en stabil stam eller kanske minska den på sina håll måste vi flytta traditionella älgpass att stå mer längs vassar, bäckar och tätningar där vildsvinen passerar.

Känslan är att kultingarna har fötts på rätt tid under vårvintern för jägarna pratar inte så mycket om smågrisar under hundjakterna.

På sina håll är det mycket ekollon och det milda vädret verkar hålla i sig så vildsvinen kommer att må gott en bra bit in på vintern troligtvis. Nu kommer vi in den huvudsakliga brunstperioden och då ser vi oftare galtar med suggorna så iaktta än mer försiktighet så du inte skjuter en förande sugga istället för en galt.

Tyvärr hör vi rykten från flera håll där ”jägare” åker runt på nätterna och skjuter de djur man ser, ivrigt påhejade av människor som inte vill ha vildsvin i markerna. Man använder alla nu tillåtna hjälpmedel man kan använda, skjuter gärna från fordon, alla vildsvin är lovliga, gärna dom stora för då kanske de små dör..

Förutom att det i många fall är ett eller flera jaktbrott är det förkastligt ur ett jägarperspektiv, både etiskt och moraliskt.  Att med flit skjuta suggor för att smågrisarna ska dö är så vansinnigt så det finns inga ord.

Vi ska skjuta många vildsvin men gör det på rätt sätt med respekt för viltet!

2020-11-04 2020-11-04