Svenska Jägareförbundet

Meny

Foto: Maud Matsson

Engelsk setter - elegant som ett arabiskt fullblod

Den engelska settern är en medelstor stående fågelhund, med smärt och smidig kroppsbyggnad för att kunna jaga under lång tid i galopp. Pälsen är mjuk och lätt vågig, med längre päls på ben och svans. Grundfärgen är vit med antingen svarta och/eller röda/bruna tecken.

Den stående fågelhundens huvudsakliga uppgift är att söka och finna hönsfågel (till exempel rapphöns, fasan, ripa, orre och tjäder). Den ska fatta stånd, på order resa viltet och efter skott på kommando apportera och avlämna fågeln till jägaren.

Att se den vita settern svepa fram i full galopp över fjället eller ett fält med guldgul höststubb, är en fröjd för ögat. Hundens reaktion på fågelvittring är ofta så snabb att hunden till synes vänder i luften och landar med nosen mot fågelns lega. Där står den sedan helt stilla, tills jägaren är framme och hunden får order att resa fågeln.

Träningen är viktig

Lydnads- och fältdressyren för en stående fågelhund är A och O, och den som inte vill lägga tid på dressyren av sin hund bör välja en annan typ av hund. Om man däremot har bibringat sin setter en god lydnad och fältdressyr, har man en underbar och följsam jaktkamrat, som därtill klarar alla typer av väder, för fält, fjäll och skog.

Engelsk setter

Bildtext: En stående fågelhund ska också kunna apportera. Foto: Maud Matsson

Lokalklubbarna ordnar lydnadskurser och träningstillfällen, som man bör ta tillfället i akt som nybörjare att delta på. Settern är livlig och påhittig, så träningshjälp kan komma väl till pass. Det är ju också roligt att få vänner med samma intresse, som man kan vända sig till.

Egenskaper

Inomhus är settern en lugn och harmonisk hund, men den förvandlas till ett intensivt energiknippe utomhus som kräver mycket motion, en paradox som man ofta glömmer vid första anblicken av den rofyllt vilande hunden. Den är vänlig och snäll mot folk och hundar, och är en tillgiven familjemedlem som gärna är med där det händer något. Det är inte ovanligt att setterns favoritplats inomhus är i knäet på någon av familjemedlemmarna.

2012-10-21 2018-09-26 Johanna Thörnqvist