Svenska Jägareförbundet

Meny

Foto: Camilla Liljekow

Utseende och temperament

Weimaranern är en elegant, reslig och muskulös hund. Tiken får ha en mankhöjd på 57-65 cm och hanhunden 59-70 cm. Färgen är grå i olika nyanser och ögonen bärnstensfärgade. Rasen finns i två hårlag, kort- och långhårig, varav den korthåriga är betydligt vanligare. Hunden har ett livligt temperament och är mycket alert och vaksam. Den är utpräglat envis, men lär lätt och snabbt. Den har ett stort rörelsebehov och kräver en del motion – i annat fall kan man vara säker på att den utnyttjar sin enorma energi till något som kanske är mindre önskvärt. Enbart motion är dock inte nog – hunden måste få arbeta. Jakt- och lydnadsdressyr är ett måste.

Weimaranern väljer ofta ut en eller flera personer i sin omgivning som den visar extremt stor tillgivenhet. Tillgivenheten kan till och med upplevas som närgången men ger fördelar i träning och arbete. Weimaranern vill arbeta i mycket god kontakt med sin förare.
Den som skaffar sig en weimaraner bör ha erfarenhet av hundar. Dess speciella kombination av känslighet, envishet, skärpa och skyddsinstinkt kräver en konsekvent och fast dressyr. Rätt fostrad är det en härlig hund i familj och arbete – tillgiven, lydig och arbetsvillig.

Weimaraner

Jaktegenskaper

Weimaranern skall vara en mångsidig, lättdresserad, stabil och hängiven jakthund med systematiskt och uthålligt sök.

Foto: Mimmi Erixon

Weimaranern används i huvudsak till fågeljakt och har ett för terrängen (skog, fält eller fjäll) avpassat sök, där den söker efter vilt så som fält- och skogshöns eller hårvilt. När hunden fått vittring på till exempel en rapphöna står den blickstilla och visar med sin nos i vilken riktning fågeln ligger. Därefter stöter den upp viltet på kommando från jägaren. Denna så kallade resning, avance, innebär att hunden rusar mot fågeln så att den flyger upp och jägaren kan fälla bytet. I uppfloget skall hunden lugnt stanna. Efter skottet ska fällt vilt apporteras på kommando.

Weimaranern har med sitt utmärkta luktsinne en anmärkningsvärd fallenhet för allt eftersöksarbete. Den fungerar som eftersökshund på allt skadat klövvilt men också som duktig apportör på småvilt både på land och i vatten. Rasen skall ha rovdjursskärpa som möjliggör apportering av vilt som till exempel räv och grävling. Rasen används även vid stötjakt på klövvilt.

Weimaraner

Foto: Rolf Ryberg

Historik

Weimaranern är en gammal ras, den första rasstandarden kom visserligen inte förrän i slutet av 1800-talet, men på målningar från 1600- och 1700-talen finns hundar avbildade som liknar dagens weimaraner. Från början var det en exklusiv ras som endast adeln fick hålla, men så småningom fick den större spridning.

Efter första världskriget bedrevs en aktiv uppfödning för att behålla weimaranern som ras. Den anses i Tyskland vara en allroundjakthund av yppersta kvalitet. Weimaranern är en hund som är användbar till all typ av jakt.

2012-10-21 2018-09-26