Svenska Jägareförbundet

Meny

Februari 2021

Jakten efter vuxna vildsvin är slut för stunden. Var därför ytterst observant på vilka vildsvin ni skjuter vid jakten på åtlar och odlad gröda. Att skjuta bort en sugga leder till omfattande lidande för de kultingar som behöver svälta ihjäl. Håll jaktetiken högt!

Stammens status:
Vildsvinet förekommer i hela länet. Stammen upplevs minska i länet förutom sydöstra delen. Här upplevs stammen vara stabil till ökande. Vildsvinsstammen har en låg medelålder i hela länet vilket skapar mer problem i lantbruket än vad en äldre stam hade gjort.

Föryngringsperiod:
Den huvudsakliga föryngringen sker i januari till juni med tyngdpunkt på mars-maj, men små kultingar upptäcks nära på året runt. Nyfödda kultingar observeras nu frekvent, och föryngringen har på många håll kommit igång. Aktiviteten har på vissa håll avstannat vilket kan tyda på att suggorna bygger bo och har börjat föda sina kultingar.

Födotillgång:
Vildsvinen har en god födotillgång. Flera rapporter om att ekollonen varit talrika även hösten 2020. Men det finns lokala variationer varför det inte förekommer ekollon överallt.

Klimatet:
Februari har visat sig bli frusen och kall. På vissa håll har det dessutom kommit stora mängder snö, vilket gör det svårare för vildsvinen att ta sig fram samt hitta mat och vatten.

Skadebild:
Den frusna marken gör att vildsvinen söker föda ovan jord i större utsträckning. Men skador förekommer på många håll i länet ändå. Skador förekommer på betesmark och vallar. På vissa håll och fram för allt i norra länet, sker bök och födosök på höstsådd, vallar och betesmarker. Behåll hög vaksamhet på odlad mark och håll fortsatt i med jakten kring odlad gröda.

Prognos:
Det har fötts och föds kultingar i hela länet. Vi kan förvänta oss en förhållandevis lugn period, med mindre rörlighet. Skulle vädret slå om med mildväder kommer sannolikt rörligheten öka och så även eventuella skador.

Rekommendation:
Koncentrera jakten till åtlar, här har vi en bra möjlighet till en noga genomförd urvalsjakt. Den frusna marken gör många gånger att vildsvinen söker sig till just åtlarna för att hitta mat. Då föryngringen kommit igång ska avskjutningen utgöras av kultingar och brungrisar. Vi ska sträva efter att 7 av 10 skjutna vildsvin är bruna. Var försiktiga vid uttag av vuxna djur. Kultingar som blir av med sin sugga går en svältdöd till mötes. Bruna och randiga vildsvin som blir av med sin ledarsugga kommer att ställa till med mycket oreda för lantbruket, som kan undvikas genom avskjutning i jägarmässig ordning.

Svenska Jägareförbundet avråder helt från användningen av sockerbetor vid utfodring/åtling. Lämpligt fodermedel på åtlar är grovfoder som ensilage och spannmål, ärtor, majs och bönor. Lägg gärna ut halm på åtelplatsen, det uppehåller vildsvinen längre på åteln och det blir en ljus bakgrund som ger bättre och säkrare jaktskott. Halmen kan suggan också använda för att isolera sin bobale åt kultingarna.

Fortsätt också att söka vildsvinen i närheten av odlad gröda. Viktigt att vi alltid störa vildsvinen där de skapar problem. Jaga i dialog med lantbruket för att lägga tiden på rätt åkrar. Rätt uttag, det vill säga årsgrisar, i kombination med ett bra samarbete jaktgrannar och markägare emellan har en bra effekt på skadorna.

Var ytterst noga med jaktetiken och se till att alltid ha en särskilt tränad eftersökshund tillgänglig innan jakten börjar.  

2021-02-16 2021-02-16