Svenska Jägareförbundet

Meny

September 2020

I September har de flesta grödorna skördats men en uppmärksamhet behövs på höstsådderna. Var ute och håll koll om de börjar gå ut på de nysådda fälten så att man snabbt kan fälla/skrämma bort dem.

På många hålla är skörden klar och grödorna inne. Nu är det främst höstsådder och vallar som vildsvinen kan göra en del skador. En del havre kan finnas på några håll så håll koll där också. Viktigt är fortfarande att ha en tät dialog med lantbrukarna sina jaktmarker. Nu ska ingen jakt ske på åtlarna i skogen utan den ska ske fortfarande ske på fälten för att nå mesta möjliga skrämseleffekt där. Detta så att vildsvinen håller sig i skogen och inte på fälten.

Reproduktion i år hög med den senaste milda vintern. Det är en hel del variation i tid när de fått kultingar lokalt finns rapporter om små kultingar.

Jakten inriktas på årsgrisar. Var mycket försiktiga med att skjuta vuxna djur så att inte suggorna som har kultingar fälls. Suggorna kan gå själva till fälten och de små kultingarna får ligga i kvar boet. Dessa riskerar då att svälta ihjäl. Mycket viktigt med etiken, kom ihåg att ha tillgång till eftersöksekipage också.

Det är stora variationer inom och förvaltningen måste utgå från de lokala förutsättningarna och dialog och samverkan mellan jägare-lantbrukare är ytterst viktigt för att bli framgångsrik i vildsvinsförvaltningen. Det innebär täta kontakter med varandra, speciellt denna årstid. Det verka vara en del skadeproblem på gröda i trakterna av Östhammar och Enköping. I övrigt verkar det vara lokala problem. I länets syd östra del har stammen minskat och så även skadorna

De som har problem med vildsvinsskador och vill ha hjälp med jakt kontaktar vildsvinshjälp.nu

Viktigt att vildsvin som hittas döda rapporteras till Statens Veterinär medicinska Anstalt snarast. www.sva.se Detta för att snabbt få kontroll om Afrikansk svinfeber har kommit till Sverige.

2020-09-07 2020-09-07