Höst 2024
Under år 2022 och även 2023 rapporterade flera delar av länet att vildsvinsstammen minskat kraftigt. Att antalet vildsvin ökar och minskar mellan år är helt naturligt. Lokalt har dock utbrott av Salmonella påverkat vildsvinsstammen kraftigt.
Läs mer om detta och den övervakning som skett hos SVA.
Nu verkar vildsvinsstammen ha börjat återhämta sig och vi kan se tendenser till svag ökning, detta trots att många kullar dog under den blöta och kalla vintern/våren. Det har lett till att en hel del suggor brunstat om och vi har därav fått en utdragen föryngringsperiod och en stor variation i åldrar. Vi kommer nu när vi går in drevjaktsäsongen ha både randiga och större brungrisar i skogen, vilket innebär att vi behöver vara försiktiga och observanta när vi jagar med hund. Se till att hålla fokus på etiken vid hundanvändningen och utgå ifrån att hondjuren alltid har kultingar med sig.
Måttlig skadeproblematik avseende vildsvin, men på höstsådden kan vi behöva lägga extra fokus. Bök i vallar och andra gräsytor kan även förekomma. Högt jakttryck på årsungar är att rekommendera året runt om det finns problem med skador. På skadekänsliga marker så gäller det att snabbt vara med när skador uppstår och störa vildsvinen och om så är lämpligt skjuta någon årsunge. Ta även gärna del av Handlingsplan Vildsvin på Jägareförbundets webbplats.
För att se trender i vildsvinsstammen och snabbt kunna märka av svängningar är det viktigt att vi alla bidrar till avskjutningsstatistiken. Den rapporterar du enklast på Viltdata.se! Se även till att uppdatera uppgifter för rapportör och jaktledare, som är en viktig kommunikationsväg vid eventuellt sjukdomsutbrott.
Ett högaktuellt ämne är också Afrikansk Svinpest och helt avgörande för hur utgången av ett utbrott är hur tidigt man lyckas upptäcka det, som utbrottet i Fagersta är ett bevis på. Här är det vi jägare som kan göra hela skillnaden och om vi hittar döda vildsvin i naturen är det av yttersta vikt att vi rapporterar dem direkt.