Svenska Jägareförbundet

Meny

November 2020

November är en månad vars skadeproblematik till stor del beror på väderleken. Hösten har hittills varit blöt och enligt prognoserna kommer nästkommande fortsätta i samma anda.

Stammens status:
På flera håll i länet minskar vildsvinsstammen, framförallt beroende på högt jakttryck. När man förvaltar måste man utgå från lokala förhållanden och de förutsättningar som finns just där. Dock kan vi se en hög reproduktion till följd av den milda vintern under föregående år. En stor andel av hondjuren, även de yngre hondjuren, har fått kultingar, vilket lokalt kan innebära starkt växande stammar.

Kullstorlek:
Normala till stora kullar.

Födotillgång:
Normal för årstiden.

Klimat:
Normalt för årstiden.

Skadebild:
November är en månad vars skadeproblematik till stor del beror på väderleken. Hösten har hittills varit blöt och enligt prognoserna kommer nästkommande fortsätta i samma anda. När det är milt och blött är vallar och betesmarker utsatta och bökskadorna tenderar att accelerera. Vid minusgrader och tjäle upphör skadorna snabbt.

För de lantbrukare som har problem med skador på grödor och inte hinner med att jaga själva så finns Svenska Jägareförbundets Vildsvinshjälp där vi hjälper jägare och lantbrukare att komma i kontakt med varandra.

Rekommendation:
Var fortsatt observant på bökskador med tanke på den blöta väderleken. Sätt in åtgärder med riktad jakt mot skadedrabbade åkrar direkt.

Tänk på etiken vid hundanvändning så att inte för många hundar släpps samtidigt och att hundar med oönskat beteende inte släpps alls. Med tanke på att många kultingar fötts i år gäller det att hålla ett högt jakttryck på kultingar/årsungar under hösten.

Utfodring utförs ofta denna månad för att kunna styra viltet inför planerade jakter. Svenska Jägareförbundet avråder från utfodring med sockerbetor och andra rotfrukter. Utfodring och åtling bör ej ske i närhet av åkermark eller jaktmarksgräns så andra påverkas negativt av åtgärden.

Vid fynd av självdöda vildsvin eller svin med sjukdomssymptom rekommenderas kontakt med SVA avseende eventuell provtagning inom övervakningen av ASF.

https://www.sva.se/djurhalsa/smittlage/overvakning-av-afrikansk-svinpest-asf/

Ta även gärna del av Handlingsplan Vildsvin på Jägareförbundets webbplats. Länk nedan ger en kortfattad sammanfattning.

2020-11-03 2020-11-03