Svenska Jägareförbundet

Meny

Februari -19

Hundjakten efter vildsvin är över i och med januari månads utgång. Det är tillåtet att jaga älg med hund i februari men då ska man vara säker på att hunden jagar enbart älg och inget annat. Givetvis skall också stor hänsyn tas till allt vilt och väderförhållanden.

På många håll är det randiga kultingar i skogen och sannolikt är det en stor andel av föryngringen som kommer relativt tidigt och man ska även ha detta i beaktande vid tex åteljakt, då det ensamma vildsvinet kan vara en sugga som har kultingar i boet.
 
Från och med den 16:e februari så är alla vuxna djur fredade och då är det bara årsungar (upp till 12 månaders ålder) som är lovliga att fälla. Här ska man dock kolla många gånger extra innan man bestämmer sig för att skjuta då gynnsamma förhållanden gjort att även hondjur som är strax under 12 månader kan ha fått kultingar.
 
Att det varit gott om ollon under hösten syns på hullet på många vildsvin som är i god kondition. Hur detta kommer påverka utvecklingen av vildvinsstammen återstår att se och beror till mångt och mycket på hur den fortsatta vintern blir. Prognosen just nu är en stark föryngring men då kullarna verkar komma ganska tidigt så kan det bli som föregående år att hårt klimat (blött-kallt-skare) kan slå ut en stor del av föryngringen med ombrunstningar och omläggningar, samt sena födslar som följd. För att undvika detta så bör man tänka på att ge vildsvinen stöd, helst i form av iordningsställda sugghyddor, men även att enbart se till att halm finns att tillgå kan hjälpa.
 
Generella rådet ligger kvar, att det behöver finnas en stor andel vuxna, kapitala djur i stammen för att minska på eventuella skador och få en mer harmonisk förvaltning. Vilket innebär att när så är lämpligt så jaga årsungar av vildsvin men var försiktiga med vuxna djur.
 
Stora variationer inom länet som vanligt och förvaltningen måste utgå från de lokala förutsättningarna och dialog och samarbete mellan inblandade intressenter är av största betydelse.
2019-01-31 2019-08-28