Svenska Jägareförbundet

Meny

September 2020

Stor del av våra produktionsgrödor är nu skördade men fortfarande finns det oskördade grödor. Det mindre utbudet kan göra att även mindre begärliga grödor kan få mer frekventa besök av vildsvinen. Hundjakten är nu också igång vilket erbjuder många jakttillfällen men kräver också att vi använder en hög etik och använder hundar med korrekt jaktsätt.

Stammens status:
Stammen i södra delarna av länet upplevs som stabil eller något ökande. I norra delarna av länet där stammen är mer i etableringsfas upplevs stammen öka. På många håll upplever man att stammen i år haft hög reproduktion.

Huvudföryngringsperiod
De flesta kullar föddes under mars och april. Dock rapporteras det fortfarande om randiga kultingar i markerna varför som alltid försiktighet krävs vid skott mot hondjur.

Kullstorlek:
Föryngringen anses på många håll varit god vilket gör att det krävs ett högt jakttryck på unga djur för att balansera stammen. 

Födotillgång
Även om de flesta produktionsgrödorna nu är skördade finns det ännu gott om mat för vildsvinen i markerna. Någon stödjande utfodring i syfte att hjälpa vildsvinen behövs därmed inte förrän kyla och snö kommer.

Skadebild:
På många håll har det varit en hel del problem med vildsvin i produktionsgrödan under sommaren. Då stammen visar på hög reproduktion krävs det högt jakttryck på vildsvinsstammen under hösten för att balansera den. Fokusera främst på unga djur men om målet är att minska stammen krävs också att man lägger jakttryck på hondjur. Som alltid krävs stor försiktighet vid jakt på hondjur så att inte kultingförande suggor skjuts. Under hösten kan vallar vara utsatta för skador vilket kräver bevakning. Framföralt gäller detta under blötta perioder.

Rekommendation:
Hundjakten går nu in i ett mer intensivt skedde vilket kan vara effektivt inte minst om man vill skrämma vildsvin i områden där de ställer till med skador. Som alltid skall man ha en hög etik vid användning av hundar i jakten. Hundar som ger sig på vildsvin skall använda munkorg.

Har man en skadeproblematik och inte har några jägare som jagar på marken rekommenderar vi vår tjänst vildvinshjälp.se där lantbrukare kan anmäla sig och sättas i kontakt med jägare som ställer upp utan kostnad.

Sist men inte minst så vill vi uppmana att man är uppmärksam på sjuka eller döda vildsvin som hittas i naturen. Afrikansk svinpest som finns på flera ställen i Europa kan spridas till Sverige och för att snabbt kunna agera vid en sådan situation är SVA mycket intresserade av att få in rapporter om sjuka eller döda vildsvin.

2020-10-26 2020-10-26