Svenska Jägareförbundet

Meny

Juli 2021

Juli månad och spannmålen börjar gå i mjölke vilket ökar risken för skador i lantbruket. Dessutom är skottmöjligheterna svåra då kultingarna än så länge tenderar att vara relativt små. Det är viktigt att ett gott samarbete mellan jägare och lantbrukare finns så att skadorna kan minimeras.

Stammens status: Stabil till ökande mer lokal variation.

Huvudföryngringsperiod/Kullstorlek: De flesta kullarna verkar ha fötts runt april månad och storleken på kullarna är normala

Födotillgång/Klimat: God födotillgång och stabilt klimat.

Skadebild: Låg till hög med lokala variationer.

Prognos: Det är väldiga skillnader i länet, vissa områden rapporterar om en minskande stam och därmed minskade skador medan andra rapporterar om ökande. Som det verkar så är det mer vildsvin i östra/nordöstra delarna av länet jämfört med resterande områden.

Rekommendationer: Arbeta med jakt för skydd av gröda för att minimera skadorna för lantbrukarna. Etiken inom jakten ska alltid vara i det främsta rummet, skjut därför inga kultingförande suggor. Det leder till större problem och ökade skador då kultingarna inte har någon ledargestalt som kan visa dem vart de finner föda i skogen istället för på åkrar och fält.

2021-08-11 2021-08-11