Svenska Jägareförbundet

Meny

December 2020

Det lackar mot jul och faktiskt lite ljusare tider, även om det är svårt att tro just nu. Vallar, gräsytor och trädgårdar är fortfarande intressanta för vildsvinen och fortsatt fokus på produktionsåkrarna är därför viktigt. Även om jakten ska inriktas på kultingar och årsgrisar i första hand kan nu även vuxna djur fällas men självfallet i rätt ordning. Viktigt med hög etik vid jakten.

Stammens status:
Stabilt men stammen har ökat initialt eftersom kultingarna fötts. Stammenstäthet varierar mycket över länet.

Huvudföryngringsperiod
Merparten av kultingarna verkar vara födda i maj och framåt. Men enstaka nyfödda kullar rapporteras tyvärr fortlöpande. Således även smått i markerna.

Kullstorlek:
Kullarnas storlek verkar vara något under det normala till normala.

Födotillgång
Tillgången på foder ser bra ut. Men brist på ek- och bokollon gör att vildsvin är lite mer utsprida och söker mycket av sin föda i olika gräsytor.

Klimat:
Vädret är gynnsamt för vildsvinen.

Skadebild:
Vildsvinen hittar mycket av sin föda i skogen men dras nu till vallar, gräsytor och trädgårdar med fallfrukt. Väldigt varierande över länet men att vallarna besöks frekvent.

Prognos (Vad kan vi förvänta oss i närtid beträffande stammens status och skadebild):
Många hondjur har små kultingar vilket att etiken måste styras upp ordentligt. Jakten inriktas på produktionsåkrarna för att minska risken för bökskador. Håll även uppsikt i trädgårdar och gräsytor. Hundjakten ger möjlighet till ökat uttag och därmed möjligheten till ökat jakttryck. Försiktighet när det gäller förande suggor och små kultingar.

Rekommendation:
Avskjutningen SKA inriktas på kultingar och årsgris. Ha som mål att skjuta minst 80 % av årets avkommor.  Rätt avskjutning av rätt individer är en grundförutsättning för en bra förvaltning och förebyggande av skador. Avskjutningen av årsgrisar och fjolingar bör inriktas på främst gyltor. Så uppmaningen är att försöka välja honkön.

Ett oerhört högt jakttryck på kultingar och årsgrisar är det i särklass viktigaste för att hantera stammen samt att minska skadorna.

Hundjakten är i full gång vilket ger möjlighet till en hög avskjutning. Med det är viktigt att ha med sig att det finns smått i markerna som kommer att påverka jakten.

Oerhört viktigt att etiken hålls högt vad det gäller avskjutningens inriktning och val av jaktmetod! Även om det SKA fällas mycket vildsvin får vi inte under några omständigheter tulla på etiken eller säkerheten!

2020-12-11 2020-12-11