Svenska Jägareförbundet

Meny

Mars 2021

Det är kyligt vädret även om snö gått av och våren är i starkt antågande. Under helt mars är inte vildsvin som passerat sin ettårsdag lovliga. Jakten intrikats nu helt på kultingar och årsgrisar under ett år.

Stammens status:
Stammen är minskande. Men kultingar föds och avskjutning pågår. Stammenstäthet varierar mycket över länet. På flera håll verkar stammen minska ganska mycket.

Huvudföryngringsperiod
Nyfödda kullar rapporterats fortlöpande.

Kullstorlek: Kullarnas storlek verkar vara något under det normala till normala.

Födotillgång:
Tillgången på foder varierar, dock en ganska torftig period nu på vårvintern. Ökat tryck på foderplatser och åtlar.

Klimat:
Vädret är okej för vildsvinen. Det kyliga men torra vädret ger ganska hyfsade förutsättningar i hela länet. Dödligheten hos nyfödda kultingar är relativt hög under de första månaderna men torr kyla är mycket bättre än kallt och blött.

Skadebild:
Vildsvinen hittar mycket av sin föda i skogen men dras även till vallar och gräsytor. Väldigt varierande över länet men att vallarna besöks fortfarande. Rörelsemönstret blir inte så stort vid denna tid, vildsvinen försöker som alla andra djur att spara på energi.

Prognos (Vad kan vi förvänta oss i närtid beträffande stammens status och skadebild):
En ganska lugn period. Jakten inriktas på produktionsåkrarna för att minska risken för bökskador. Håll även uppsikt i trädgårdar och gräsytor. I övrigt är det åtel- eller smyg- och vakjakt.

Rekommendation:
Avskjutningen SKA inriktas på kultingar och årsgris. Ha som mål att skjuta minst 80 % av årets avkommor.  Rätt avskjutning av rätt individer är en grundförutsättning för en bra förvaltning och förebyggande av skador. Avskjutningen av årsgrisar och fjolingar bör inriktas på främst gyltor. Så uppmaningen är att försöka välja honkön.

Ett oerhört högt jakttryck på kultingar och årsgrisar är det i särklass viktigaste för att hantera stammen samt att minska skadorna.

Den 16 februari är inte längre vildsvin som passerat sin ettårsdag lovliga, så inga vuxna vildsvin. Jakten intrikats nu helt på kultingar och årsgrisar under ett år.

Väldigt viktigt att etiken hålls högt vad det gäller avskjutningens inriktning och val av jaktmetod! Även om det SKA fällas mycket vildsvin får vi inte under några omständigheter tulla på etiken eller säkerheten!

2021-03-08 2021-03-08