Svenska Jägareförbundet

Meny

November -15

Hösten har inledningsvis varit torr och senare har det även kommit en del nederbörd. På det stora hela har vädret varit mycket milt och det har varit gott om föda, både gällande spannmål samt även i skog och mark.

Det här leder till att många vildsvin är i mycket god kondition vilket i sin tur resulterar i att det på vissa håll börjar dyka upp lite randiga kultingar. Det kan både röra sig om suggor som grisar första gången redan innan de blivit ett år gamla (på grund av god tillgång på föda), samt även att en del äldre suggor återhämtat sig snabbt och brunstat tidigt.

När randiga kultingar dyker upp omöjliggör det jakt med hund vilket försvårar jakten. Då får man öka jakttrycket på åtlarna och sammantaget krävs det nu ett ganska högt jakttryck på årsungar (upp till 12 mån ålder) i hela länet.

Om vintern/våren blir blöt och kall finns det en risk att många kultingar dukar under vilket i sin tur kan leda till en omläggning av kultingar för många suggor. Då finns det en risk att årscykeln 2016 blir skev med många kultingar under hösten som är den huvudsakliga jaktsäsongen. Den kommande vinterns utveckling kommer avgöra fortsättningen.

  • Dela med e-mail
  • Skriv ut
2015-12-08 2019-06-04