Juli -18
Försommaren har bjudit på mycket torrt och varmt väder i Uppland. I Uppsalatrakten kom inget regn mellan den 2 maj fram till 21 juni. Samstämmiga rapporter tyder dock på att årets tillväxt/reproduktion kommer att blir mindre än ”vanligt”. Detta beror på att tidigt födda kultingar i februari och mars frös ihjäl medan de något senare födda i april/maj verkar ha klarat sig. På grund av försommartorkan kommer den höstsådda spannmålen att mogna tidigare än normalt, vilket gör att mjölkmognaden redan är på gång. Och detta vet vi är en tid då vildsvinen verkligen besöker spannmålsfälten och där orsakar skada.
Här gäller det att lantbrukarna och jägarna har ett tajt samarbete om var och när skadorna börjar uppstå. Denna skyddsjakt på sena sommarkvällar kan vara slitsamt för många jägare och jaktlag men också en möjlighet att engagera de unga jägarna som ofta är "hungriga" på nya jakttillfällen. För att underlätta jakten i skymningen kan man hos Länsstyrelsen ansöka om tillstånd om att få använda rörligbelysning vid skyddsjakten i spannmålsfälten. Länsstyrelsen i Uppsala beviljade i fjol ett 300-tal tillstånd med "vändande post". Vid normal jakt får man inte använda så kallad rörlig belysning som till exempel sitter på bössan utan tillstånd av Länsstyrelsen, men som sagt vid denna skyddsjakt kan Länsstyrelsen utfärda personliga tillstånd.
Och som tidigare sagts skall man inte avstå en bra skottchans på en yngre vildsvin av flera skäl:
Det är det bästa köttet, de genererar absolut flest skottchanser, risken att skjuta fel kön finns inte då man vid skott mot yngre djur inte selekterar viss typ av kön samt att man höjer medelåldern i den kvarvarande stammen.
Färg på kartan: Grön